2012-02-09
适逢老板心情好请食下午茶, 我同一班同事就去左公司附近嘅”新”东海堂帮衬. 其实佢系东海堂嘅一条新line, 叫arome bakery room. 我谂应该仲未有好多人知东海堂会有一个咁样嘅新改革…紫薯挞咁多样甜品之中, 卖相最吸引嘅就非紫薯挞莫属. 间条pattern嘅紫色甜蕃薯上面舖咗层白色糖霜, 感觉好精致. 而入面呢, 就系香滑忌廉同松软蛋糕. 夹埋紫薯嚟食, 味道有特色得黎都唔错. 总括嚟讲呢个挞几有创意, 唔会咁易系街见到. 值得一试. 热情果朱古力蛋糕相较之下, 热情果蛋糕在外观上就普通啲, 起初觉得有啲似栗子蛋糕. 不过切开就眼前一亮啦! 原来里面分左好多层, 视觉上非常色彩缤纷. 而食落中间啲热情果果jam都好有果香味, 配上淡淡嘅朱古力mousse, 感觉都几夹. 而且唔会太甜, 亦都好开胃. 个人觉得几岩我口味. 甘酒朱古力蛋糕望落去个様似豆腐布甸, 但其实佢系一件有酒味嘅蛋糕. 切开会见到里面有一层朱古力mousse, 而饼底就系牛油饼干. 不过其实试落个味道除左香甜之外, 只甘酒又好似无乜咁特别. 不过蛋糕上面放咗啲姜条, 喺细微位加番分. 红桑
紫薯挞
热情果朱古力蛋糕
甘酒朱古力蛋糕
红桑子荔枝蛋糕
本身都钟意士多啤梨类嘅product, 不过呢个红桑子就真系略嫌甜咗啲, 好在都仲有层牛油饼底中和下. 同埋其实唔系好食到有荔枝味.
绿茶玉露蛋糕
呢个绝对系我最钟意嘅一件甜品! 一开波个样就已经好吸引, 上面层绿茶扭纹忌廉靓得嚟一啲都唔会过甜. 而个玉露绿茶布甸上面亦都舖咗啲煎茶粉. 最重要嘅系, 所有嘢夹埋一齐嘅时候所带出嚟嘅绿茶味非常足料, 非常清香. 加埋下面层脆脆饼底, 真系一件诚意之作, 以后绝对会再买!
红桑子松露朱古力蛋糕
外观嚟讲同平时系街见到嘅朱古力蛋糕无乜分别, 蛋糕上面有一大粒红桑子. 至于味道就似足同样系嚟自东海堂嘅五重朱古力蛋糕, 入面一样有啲脆脆. 好有口感. 款式虽然普通, 但呢款特浓朱古力蛋糕一定系钟意食朱古力嘅人嘅不二之选.