2017-05-07
周末系饮茶嘅好时间,今日行远少少嚟到呢间位于太子嘅《心锅》✨~呢度有地下同埋一楼两层,地下主要系外卖,一楼就真系堂食嘅地方💁🏻呢度早茶午市同埋下午茶逢星期一至六都有优惠,所以都算几抵食~ ----------------------- 两个人叫唔到好多野,不过想食嘅其实都可以食到👅~先讲饮茶必叫嘅虾饺烧卖,呢两样都系两粒起逐只计,虾好爽口不过唔算惊喜~ 再讲下呢度嘅特别野😈: 心锅炸虾肠($25):肠粉皮好滑,再咬就食到好丰富嘅层次感👍🏻,又脆又得意,有类似天妇罗浆炸脆包住嘅虾仁加埋椰菜同甘笋,系会令人欲罢不能😻~ 黑松露水晶野菌饺($20): 皮薄晶透🔮,黑松露味道刚刚好,里面包着鸡髀菇冬菇同埋椰菜,惹味得黎却有种躺于山珍之上,一阵微风拂面而来嘅清新感🌬~ 胡麻酱鸡丝春卷($19) 虽然同平时嘅春卷唔系太大分别🤔,但系因为有胡麻酱相辉映,整体感觉都唔错,有中日合璧嘅感觉~冬阴公汤鲜竹卷($17) 呢个几有创意,冇谂过鲜竹卷可以同冬阴公放埋一齐😂😂但又意外地夹到~不过如果可以个汤浓多少少,鲜竹卷可以索多啲汤嘅话会更加好😍~ Q版猪仔叉烧包($15/2只) 个样真系几趣致,个皮有啲似寿包
-----------------------
Q版猪仔叉烧包($15/2只) 个样真系几趣致,个皮有啲似寿包🐷,入面叉烧都算多,好适合一家大细饮茶嘅时候叫嘅点心~小朋友实会钟意🤡~
过瘾吮吮包($15) 类似今期流行嘅蟹黄灌汤包,都系用饮管吮左包入面嘅汤,之后先再拆件食😯呢个包肉汤几浓,但入面有好多肥猪肉🙁⋯⋯
大澳虾酱猪颈肉饭($25) 未打开煲盖已经闻到好香虾酱味🦐好惹味的说~但感觉猪颈肉可以再厚切啲,个口感会更加好~饭质非常好有咬劲~
整体感觉唔错!呢度夜晚有火锅放题~下次要试埋至得!