2021-07-15 136 浏览
喺香港食中菜或者食大排档嘅经验就多,但系𠮶度正宗嘅潮州菜真系好少食,今日嚟到尖沙咀美丽华嘅满乐潮州食饭柠檬炖鸭汤听到个名都觉得好消暑,估唔到柠檬煲滚咗嘅味道好似一种儿时嘅零食,立刻有种化痰止咳润喉嘅感觉,仲有半只鸭,汤嘅材料除咗有半只鸭之外仲有啲瘦肉,鸭肉肉质一啲都唔鞋,只鸭髀同鸭翼仲好好食盐焗黄油乌头鱼—原条食潮州菜点少得冻鱼,乌头鱼一啲都唔腥,用盐焗过更加带出鲜味配旁边嘅黄豆面豉酱就更加丰富橙香焗排骨一上枱就闻到好香嘅橙味,而且林喺面头嘅酱汁仲会有橙肉,排骨系经炸过,肉质软林而且肥瘦适中,同香橙味好夹好开胃榄菜马蹄炒凉瓜呢一面算系一味普通嘅家常菜,但系要将一个普通嘅菜式烹调至出色就唔简单,苦瓜一啲都唔会苦而且配埋马蹄仲好爽脆最后以红枣玄玉莲子糖水作为整餐饭的完美句号

柠檬炖鸭汤

盐焗黄油乌头鱼—原条
食潮州菜点少得冻鱼,乌头鱼一啲都唔腥,用盐焗过更加带出鲜味
配旁边嘅黄豆面豉酱就更加丰富

橙香焗排骨