2019-08-19
在红磡工作,基本上好多野食。不过最接近工作地点的自助餐反而无食过,就系呢间都会海逸酒店。PROMENADE西餐厅出名就系人得知,但对我来说反而听过多次未食过晚餐,吃过午餐自助餐都几满意,成日同同事讲要食但系都无食到,终于今晚吃到。原来这里做紧个西班牙之夜,立刻令我好怀念之前在西班牙吃过的美食。最深刻的是这个西班牙海鲜烩饭,风味以为已经够出色,点知有个西班牙鸡肉田螺烩饭仲特别,系西班牙都无见过。 另外,又有其他如红酒烩牛尾、西班牙马铃薯奄列、西班牙玉桂蜜糖多士等等,都几多好味又有特色嘅菜式。仲有个西班牙脆皮猪,又系不可错过。不过呢个主题不是重点,重点反而系系其他西班牙以外菜式。好多冰镇海鲜,当中最好嘅系冰镇龙虾同面包蟹,又有青口,虾和蟹脚, 不多款式但系令人满意的质素。最开心系有即开生蚝,两种来自不同地方的新蚝,有的都是鲜味。另外芝士款式好多,仲有其他冻肉沙律等等。不可以错过还有热荤菜,最吸引系个蟹皇粥,有石班有燕窝有蟹肉,食足两碗。仲有烧味同好多类似宴会嘅菜式,当中我喜欢的有炸花枝球,其他如龙虾拑,铁板薄烧金蒜香葱和牛卷等好合心意。另外即煎肉眼,一样好得。鱼生刺身好多种,最喜欢嘅系带子
仲有个西班牙脆皮猪,又系不可错过。
不过呢个主题不是重点,重点反而系系其他西班牙以外菜式。
最开心系有即开生蚝,两种来自不同地方的新蚝,有的都是鲜味。
另外芝士款式好多,仲有其他冻肉沙律等等。
另外即煎肉眼,一样好得。
鱼生刺身好多种,最喜欢嘅系带子同希灵鱼,蟹柳仲可以任攞。
甜品款式也好多,不过太多野食,都冇乜名俾甜品,只不过不会错过呢排做紧嘅榴櫣甜品,脆皮榴櫣酥系最正,食左几旧。
吃个晚上的自助餐,购自E shop也是四百几,咁多野食都系一个咁平嘅价,重要交通方便,点可以唔去?