2017-04-14
虽然天气开始热, 但对打边炉既情意仍不减. 约左朋友聚旧, 最啱对住个火炉边食边倾, 网上揾左一轮呢间有款火焰鹅煲几吸引, 一于试下.个套餐除左一个锅底, 仲包埋龙虾海鲜, 同埋其他边炉配料.仲有其他无限追加配料, 半份或一份选择, 非常好.呢度既饮品有D特饮类, 可以加蒟蒻, 爆珠, 几特别.火焰醉鹅2人份都好大煲, 配料较简单既莞西, 洋葱, 雪耳等等, 唔会抢左本身鹅既味道.煲左一阵, 店员就加酒准备点火, 名副其实火焰醉鹅.鹅肉燃烧后仍保持嫩滑, 唔老, 本身肉味都好浓, 而且入味, 仲带少少酒香, 真系食到原材料既味道, 感觉不俗. 食完晒鹅, 店员话就可以加汤准备打边炉食海鲜.个餐另一重点就系龙虾海鲜拼盘, 真系非常新鲜, 只虾上到枱仲识郁.龙虾够大只, 肉厚够鲜甜弹牙, 龙虾头仲有膏, 出面散叫要成旧水一只, 但呢个餐可以一人一只, 好抵.带子又系肥美厚肉, 弹牙且鲜甜. 仲有鲍鱼同大蚬, 爽口弹牙, 无沙好干净, 新鲜野就算渌耐左都唔觉韧.生蚝涨卜卜好饱满, 食落有口感, 蚝味浓郁.沙巴龙趸鱼片够滑, 唔多骨, 鲜甜完全无腥味.海虾手指咁粗, 好生猛, 肉质弹牙爽口
食完晒鹅, 店员话就可以加汤准备打边炉食海鲜. 个餐另一重点就系龙虾海鲜拼盘, 真系非常新鲜, 只虾上到枱仲识郁. 龙虾够大只, 肉厚够鲜甜弹牙, 龙虾头仲有膏, 出面散叫要成旧水一只, 但呢个餐可以一人一只, 好抵. 带子又系肥美厚肉, 弹牙且鲜甜. 仲有鲍鱼同大蚬, 爽口弹牙, 无沙好干净, 新鲜野就算渌耐左都唔觉韧. 生蚝涨卜卜好饱满, 食落有口感, 蚝味浓郁. 沙巴龙趸鱼片够滑, 唔多骨, 鲜甜完全无腥味. 海虾手指咁粗, 好生猛, 肉质弹牙爽口. 除左海鲜仲有其他肉类, 个餐包手切牛颈脊, 脂肪分怖均匀, 呢个部份既肉特别弹牙, 无起渣, 肉味浓郁. 鸳鸯鱼虾滑大大旧自己刮, 好弹牙. 仲有虾胶酿鲜冬菇, 豚肉饺, 栗米饺, 油炸鬼同即炸响铃, 炸鱼皮呢D好脆口, 索埋D汤又好入味. 其实个餐本身都好多野, 饱左9成, 所以其他边炉配料都系随意叫左D菜食.
特式饮品要水蜜桃绿茶, 唔会太甜, 够冻好解喝. 食到最后有 甜品, 系益力多味雪冰, 几特别. 有益力多味, 唔会太甜, 清清地.