M佬最爱咩?咁当然系我A姐啦!第二位就系海鲜啦!海鲜最正系清蒸,咁先食到佢嘅鲜味!今日,我哋去到新蒲岗蟹仙海鲜蒸气锅,老板系做海鲜批发,唔靓嘅海鲜唔入,每位HK$298 (星期五、六、日、公众假期及前夕,每位加HK$28),就有八款海鲜加蔬菜,真系几抵食!泰国海中虾食海鲜有先后次序,由淡口味嘅海鲜先。海虾新鲜爽口,入口弹牙,味道鲜甜,点埋豉油,无得弹!翡翠九孔鲍鱼之后就到大大只鲍鱼,非常厚肉,口感十足,爽口弹牙,鲜甜多汁。日本大元贝 + 纽西兰青口同样大大只,啖啖肉,鲜甜美味,正!越南贵妃蚌蒸煮时间控制得啱啱好,鲜嫩弹牙,鲜味十足!深海龙趸片虽然薄薄一片,但系鱼味香浓,鱼皮边位更鲜味。澳洲青年龙虾呢只嚟自澳洲嘅青年龙虾,非常大只,啖啖肉,仲有好多膏!越南顶角肉蟹呢只肉蟹一啲都唔细只,非常新鲜,啲膏多到满泻咁!肉质结实,蟹膏浓郁!有机蔬菜篮食完咁多海鲜,最啱就系食啲菜!𠮶蔬菜篮一啲都唔马虎,有粟米、南瓜、娃娃菜同唐生菜,蒸完就保持到蔬菜本身嘅鲜味,正!南瓜芋头排骨粥仲未完㗎,终于嚟到全晚嘅精华所在!一开始放喺锅底嘅南瓜、芋头、排骨、粟米同珍珠米已经煮成粥,头先八款海鲜嘅精华已经滴晒落去,
日本大元贝 + 纽西兰青口
同样大大只,啖啖肉,鲜甜美味,正!
日本大元贝
纽西兰青口
越南贵妃蚌
蒸煮时间控制得啱啱好,鲜嫩弹牙,鲜味十足!
深海龙趸片
虽然薄薄一片,但系鱼味香浓,鱼皮边位更鲜味。
澳洲青年龙虾
呢只嚟自澳洲嘅青年龙虾,非常大只,啖啖肉,仲有好多膏!

南瓜芋头排骨粥
仲未完㗎,终于嚟到全晚嘅精华所在!一开始放喺锅底嘅南瓜、芋头、排骨、粟米同珍珠米已经煮成粥,头先八款海鲜嘅精华已经滴晒落去,鲜味十足!
By A姐M佬 玩乐日记 aandmdiary.com
2019-04-03