2018-03-02
今次帮衬嘅系位于新蒲岗的爸B烧. 其实区内食肆很多, 我作为邻区的钻石山人, 经过呢间餐厅几次都因为不同原因而冇帮衬过.. Anyway今次终于有机会品尝美食了帮衬时间为4~5点左右, 其他食肆于此时段通常都会午休, 加分店内装潢简洁, 坐枱舒适, 大人小朋友都啱坐, 值得加分 可惜枱上并没有额外餐单, 墙上亦只有正门面向厨房位置贴有厨师推介, 欲加单者请向侍应招手. 食物方面,餐厅菜式只要1张正反两面餐单就包含哂, 啱哂有选择困难嘅食客 唔好以为得好少嘢食, 佢地分别有一般烧烤类(牛舌等),泰式烧烤类(泰式串烧等),蔬菜类,海鲜类,主食类(泰式炒饭等), 好似仲有厨师推介. 我个人偏好海鲜, 点咗牛舌,爸b猪仔脾,鳝,生蚝, 扇贝,蛏子,象拔蚌同埋2只生猛海虾,另加1支大蓝妹. 牛舌厚切咬落口感丰富 爸B猪仔脾睇落成个bb斧头扒咁咬落亦香口like. 烧鳝口感爽脆不过不失. 其他海鲜全部食落都好有惊喜: 蛏子同象拔蚌熟得黎够哂弹牙有咬口海虾6蚊一只好扺食而且都食得出系新鲜虾. 生蚝佢地竟然可以煮得熟得黎但又好丰满劲juicy系扇贝细粒咗少少感觉唔够喉.. 现场目测大约有三名员工皆为后
海虾6蚊一只好扺食而且都食得出系新鲜虾.
生蚝佢地竟然可以煮得熟得黎但又好丰满劲juicy
系扇贝细粒咗少少感觉唔够喉..
现场目测大约有三名员工皆为后生仔女, 连老板4人. 上面我讲到食物咁出色, 不得不赞扬下两位厨房哥仔厨艺认真不错. 当然有人会话做串烧未必需要其他菜式咁咁高要求, 但我间中由上菜位窗仔𥄫入去睇得出佢地用心准备食材, 当中佢地嘅付出绝对值得一赞 楼面位女侍应新番工, 老板正进行教导. 至于点解话老板有良心, 一来佢肯俾机会起用后生员工, 等佢地将来有一技傍身; 二来听佢地之间对答亦善待员工, 三来老板明知自己生意麻麻亦唔想赚到尽.
最后记得苹果有报导过呢间餐厅访问过老板, 当时老板表示开呢间餐厅系为咗佢地个女奋斗. 听佢话开咗8个几月生意一般, 作为另一个爸爸嘅我亦希望能够继续食到如此高水准的烧物. 食材新鲜, 有特色(唔系度度有象拔蚌), 价钱合理(大部份都系20~30一份, 海鲜除外). 作为丰富海鲜晚餐埋单26x我ok, 放低多少少再写呢篇正评希望可以略尽绵力啦!