2024-05-03 50 浏览
今日同朋友去开新蒲岗,见到越秀广场附近有间叫「王朝潮盛馆」嘅餐厅几几多人排队,谂起好耐冇食潮州打冷,所以去咗试一试。餐厅地理位置方便,喺Mikiki商场对面,平日夜晚都坐到爆棚,好多街坊客捧场。我哋嗌咗卤水鹅片例牌、砵酒桶蚝、酸菜鱼片同XO酱捞面。卤水鹅片可以拣单项、双拼同三拼,我哋想食多啲鹅片,所以嗌咗单项,如果想食其他卤水食物,仲可以拣拼鸡、鹅肾、牛腱、大肠、元蹄、猪腩肉、墨鱼、鹅翼、鹅掌,鹅片肉质细嫩,食落唔嚡口,卤水亦都几重香料味,而且份量充足,螺片下面仲有几片好大块嘅卤水豆腐;砵酒桶图系即叫即焗,一上枱职员会帮忙剪开锡纸,一阵香气就会涌出,每只嘅蚝都几肥美,一碟大概有七只,伴随嘅洋葱都非常甜;酸菜鱼片酸辣度适中,满满嘅酸菜非常爽口,适量嘅花椒,亦都令到个汤底有少少麻辣,鱼片嘅份量唔少,而且鱼生爽口唔霉,亦都冇鱼骨;XO酱捞面系偏湿炒嘅捞面,XO酱本身有微辣,加埋芽菜同韭菜入去捞亦都好香口,不过整体略嫌太湿。📍新蒲岗宁远街3-23号越秀广场地下G25-G27号舖位置就脚:🍊🍊🍊🍊餐厅环境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整体CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

📍新蒲岗宁远街3-23号越秀广场地下G25-G27号舖
位置就脚:🍊🍊🍊🍊