2023-08-27
上星期日傍晚去左鲤鱼门行下观光,突然约到海鲜达人家人开餐,去左呢间佢前同事帮趁左几十年的老店. 其实都系我哋一家三口第一次去鲤鱼门食海鲜. 餐厅最近装修完重开,环境非常新净光猛舒适. 安顿好去左斜对面铺龙华拣海鲜,老板非常老实,本身想点濑尿虾但系佢话唔抵食太贵阻止左我哋,最后叫左龙虾/ 海斑/扇贝/蛏子/奄仔蟹,送左花甲俾我哋. 佢好热心介绍可以点整,最重要叫我地唔好浪费食物,蛏子有米粉底就唔好龙虾加伊面底啦因为食唔晒,仲叫我地唔好叫咁大只龙虾,好似帮自己倒米咁. 拣完晒海鲜仲即席示范鳂条大鱼俾我哋睇,好惊喜. #油盐水浸花甲花甲新鲜有咬口,个汁好鲜可以当汤饮,姜葱劲多超好味. #上汤焗龙虾高汤清清地唔会腻,龙虾爽口弹牙鲜味更突出.#盐焗奄仔蟹处女青蟹膏柔软甘香,整体咸得嚟又唔会over, 粗盐带出奄仔蟹的鲜味,唔加醏都已经好好食. 据说端午后中秋前吃最为肥美.#豉汁蛏子煎米粉煎米粉超好味,脆脆地索晒惹味鼓汁,蛏子爽口肥美.#清蒸海斑 火候刚好非常滑又鲜嫰唔腥,小朋友食左半条!#蒜蓉粉丝蒸扇贝蒜蓉粉丝捞饭一流,扇贝大只,美足不足有少少痴壳可能蒸耐左d. 但都好味. 不过同其他比的确失色
#油盐水浸花甲
花甲新鲜有咬口,个汁好鲜可以当汤饮,姜葱劲多超好味.
#上汤焗龙虾
高汤清清地唔会腻,龙虾爽口弹牙鲜味更突出.
#盐焗奄仔蟹
#豉汁蛏子煎米粉
煎米粉超好味,脆脆地索晒惹味鼓汁,蛏子爽口肥美.
#清蒸海斑
火候刚好非常滑又鲜嫰唔腥,小朋友食左半条!
#蒜蓉粉丝蒸扇贝
蒜蓉粉丝捞饭一流,扇贝大只,美足不足有少少痴壳可能蒸耐左d. 但都好味. 不过同其他比的确失色左少少.
另外每人送左碗海鲜鱼汤,味道极鲜美香浓,估唔到冇收我哋小朋友茶戒都有汤饮. 最后食饱饱送左个精美果盘出手大方,芒果好鲜甜木爪亦不错. 四大一小埋单二千七,相当高质CP 超高.