2018-06-09
之前系呢条街食过韩烧,当时就见到呢到有间食越南嘢。越南餐厅系香港算系小众嘢,日本菜周街都系,泰菜又有九龙城做代表,越南菜就比较零碎,亦唔系一班朋聚会嘅选择同男朋友嚟食,见佢除咗二人套餐之外,仲有四人套餐,其实原来都好啱几个朋友仔见个面嚟食👯👯我地叫咗二人套餐B餐,呢到座位阔落舒适,布置系餐厅两旁。当晚系平日,又落哂大雨,入到都见到仲有几枱客🐷烧猪颈肉肉质腍身嫩滑,唔洗点咬,每一片嘅厚度适中,配上炸红葱头片,食落更加惹味!🍲炒芥兰苗味道清淡但有味,都系配咗一啲炸香料,等令成个味道丰富咗。芥兰苗亦炒得刚好,唔会炒到老咗或者太生🥘越式炒饭呢个炒饭入面有菠萝、提子干、三色椒、炸红葱头等等,炒饭味道清新无味精,感觉好健康😌🦐鲜虾米纸卷自己本身好钟意外面层米纸,食落烟烟韧韧好有口感😋 入面只虾肉质结实,配埋酸汁食劲开胃🦀咖哩软壳蟹连埋个烛炉上,可以keep住热食。软壳蟹份量多,每人都食咗两大旧,如果一开始叫咗蒜蓉包就可以点啲咖哩了~这个二人套餐比另一款贵,但试嘅菜式就更考功夫,而家款式较多和特别,贵一百元但都更多不同享受~
烧猪颈肉
烧猪颈肉