由年初一开始,好多食肆都会暂时关门贺新春,要出街食饭,都要好好谂下。想推荐呢间餐厅,刚刚年三十晚一家人出去晚饭,感觉不错,于是选择写佢推荐俾大家,等大家由今日到初七开始,整个新春想食饭都可以多个选择。认识呢间餐厅,因为朋友J先生带佢阿妈去打边炉,系面书check In,见到佢同佢阿妈都赞不绝口。看一看呢间餐厅嘅资料,原来系新开,再然后发现有一个好平嘅新春龙趸鲜鱼锅四人餐,于是试吓运气,年三十晚睇吓有冇得订,竟然一book就有位,无理由唔试。呢间餐厅一月头先新开,旧地点就系好出名嘅大阪日本料理,不过装修咗之后系一间好有型格嘅餐厅,下层更加系有间cocktail吧。其实呢度cocktail唔错,不过迟啲另写一篇文再讲,今日要先讲期间限定嘅四人餐。新辣道原来是一间北京名店,选用了百年徐氏秘制汤底,采用四川自贡盐,加上秘制家传方法研制,当中加入六个月精心腌制的古法腌菜熬煮,更突出美味和香气。呢度有招牌红汤龙趸锅,还有秘制鲜椒龙趸锅、蒜香龙趸锅、古坛酸菜𩽾𩾌鱼锅、黔南番茄石斑锅等,让高质鲜鱼与秘制汤底相结合,可以吃到鱼肉的爽弹,入口鲜甜而不腥,并细尝到不同汤底的浓香,妈妈不太好鱼,但也会喜欢。呢

呢个餐价值$888,不过有招牌红汤龙趸锅、”鱼别不同拼盘”、豚牛双拼、三宝拼盘、前菜、蔬菜什锦及健康淮山面,四个人绝对够食。

就算你唔够食,单点全部都系$40至$200左右,一点也不贵。

先吃前菜有辣青瓜和鸭肾,送酒一流。

香港嘅边炉好兴有唔同嘅混酱俾你捞,呢度特别要留意嘅就系佢哋自家制嘅辣酱,好正好惹味。

新辣道鲜鱼锅的吃法是「先吃鱼、后配料」,鱼先上俾你影相呃like。

招牌红汤龙趸锅一边麻辣,一边猪骨汤。

龙趸只需要渌3分钟就可以,鱼够大件够肥美,猪骨汤配就清新,辣味就添上层次,那边吃都好。

豚牛双拼上场有仙气,以呢个咁平嘅价钱,牛肉豚肉的质素都非常不错,不过最美味系牛肉。

三宝拼盘有牛丸、墨丸、贡丸,呢个真心推介,我好少系打边炉嘅地方食到啲丸咁好食,除非自己屋企打边炉买啲靓丸,特别赞牛丸完全系好似汕头食嘅种类,成口系肉汁,加上超级弹牙。

如果你下次嚟单点,一定不能错过丸类。

鱼别不同拼盘有鱼蛋,鱼皮饺,鱼札,普遍都几好食,特别鱼札好有新鲜感。

蔬菜什锦无乜特别,不过菜不是太多种,最令人觉得好就系喺呢个火锅中间有个窿,可以俾你用水渌青菜,如果你唔想太辣或者猪骨太油,就好方便。

仲有打边炉必备嘅自制响铃,大部份人应该都爱。

最后个餐有两个健康淮山面,加上辣鱼汤非常正,而且面质好不错,又有益。

个餐可以加$88要一支红酒,不过我哋自己本身叫咗一杯cocktail ,所以个餐我哋选择左一支百香果汁,味道好啱辣鱼锅。

除咗呢个咁抵嘅火锅餐外,每枱顾客更可获赠$100现金礼券,可于下次惠顾时使用。

而食客只要赞好及分享新辣道鲜鱼锅社交平台专页,更有机会获赠限量版特制鱼型陶瓷器皿乙只,数量当然有限,如果你嚟到一定不可错过。

如果过黎记得欣赏下餐厅嘅装修,几靓,你会觉得一间咁靓咁fancy嘅餐厅,价钱应该要贵好多。

新辣道鲜鱼锅

尖沙咀尖沙咀亚士厘道14号亚士厘大厦地下及1楼