2022-12-19 18 浏览
今日返返大角咀老家,见到博文街嘅橙象🐘搬咗去利奥坊~ 新铺就再食多次咁,质素都维持到椰子鸡煲(小)天寒地冻,我哋叫咗个二至四人份量嘅椰子鸡煲。汤底气味系椰子香气,味道有少少酸辣椰汁🥥,鸡肉系鸡柳,份量吾少,仲有蘑菇做配料🍄 食完个身暖笠笠杂锦串烧(鸡牛猪)之前喺中环一间泰国餐厅食过串烧,都比唔上呢度嘅串烧好食🤷🏻‍♂️ 我觉得呢度出色之处在于:肉质烧完唔会太干,保留到肉嘅鲜味,唔系净系靠酱汁Carry ,而沙嗲酱执本身亦都够惹味。串烧肉feel到有少少㶶边,外脆内软。虾酱腊肠炒饭饭粒炒得粒粒均匀🍚 虾酱味道唔会过分咸~ 令人食完唔会觉得喉咙太干,会想再食第二啖。腊肠嘅味道同中式腊肠唔太大分别,都系好味嘅饮品都比 normal size 大杯嘅~ 青柠柚子蜜好饮

椰子鸡煲(小)

杂锦串烧(鸡牛猪)

虾酱腊肠炒饭

饮品都比 normal size 大杯嘅~ 青柠柚子蜜好饮
2022-12-17
  • 虾酱腊肠炒饭
  • 椰子鸡煲(小)
  • 杂锦串烧(鸡牛猪)