2017-06-30
有个朋友喺Facebook睇到湾仔南洋酒店地库开咗间新上海菜,个名都几型,叫做老雪园,讲到好好食咁,话系以前北角雪园原班人马喺呢度开返,咁啱旧同学聚会,约咗喺铜锣湾,原来由铜锣湾过去都唔远,即管落去试吓,平时同班朋友都系去开上海总会或者苏浙食上海嘢,今次试呢间老雪园,佢哋绝对比得上其他𠮶啲所谓出名嘅上海嘢,坦白讲啲食物质素同环境远超想像。我哋班朋友都算系识饮识食,又有医生又有律师又有投行高层,但男校出身,一埋枱当然口不择言乱咁讲野,讲下个知客𠮶件窄身花花旗袍,讲下点解平日夜晚都咁多人,讲下点解咁多枱度有靓女,但讲还讲,讲到食我哋呢班友仔都非常嘴刁。一定有啲扮识食上海嘢嘅朋友争住点菜,但呢度好嘢,有个靓仔哥哥,听讲就系呢度嘅老板兼负责人,佢真系好熟上海菜,三扒两拨介绍咗好多𩠌,之后帮我地落埋单,咁我哋就继续乱讲嘢等食。嚟咗几款冷盘,我都讲唔晒叫咩名,最难忘嘅都系𠮶个马兰头同无锡脆鳝,马兰头食落去好有口感,同埋个味调得好香,唔错,𠮶个脆鳝,真系坚脆,佢唔系脆到食薯片个种,有质感,好食。仲有𠮶个银皮白肉,好爽,个汁好正,好食。主菜叫咗樟茶鸭,好松化,烟熏味恰到好处,正,但我哋成班麻甩佬最钟意
主菜叫咗樟茶鸭,好松化,烟熏味恰到好处,正,但我哋成班麻甩佬最钟意嘅一定系红烧元蹄,老婆喺度一定唔俾食,但系食落去感觉完全唔肥腻,你郁只碟佢会成旧跟住喺度浪,呢个真系冇得顶。当然佢个干烧虾仁亦都好特别,唔系平时清炒河虾仁淡茂茂个种,佢用干烧来整,都几醒目,唔错。伟哥介绍我哋食咗个柝骨竹笙鱼头,将成个大鱼鱼头拆骨加埋云腿竹笙冬菇丝,个味好食,配埋佢哋即场炸嘅锅巴,顶瘾。
肥仔佢哋话要食饭面,伟哥介绍咗个葱油拌面,一绝。我好钟意食葱,估唔到将啲葱稍为煎香左,伴落啲面𠮶度咁好食。
𠮶晚八条友,自己带咗两支酒,围住𠮶靓仔哥哥哥氹下佢,仲免埋开瓶费,超正。埋单每人四百几,铜锣湾湾仔酒店环境,高级上海菜,呢个价钱,抵食。
睇到佢午餐餐牌,套餐一位唔使$100 ,仲要唔使加一,下星期试吓过嚟食个晏,另今晚唔记得饮酸辣汤,下次一定要食返。