2021-05-18
.📍 肉搏食堂 𝙼𝚎𝚊𝚝 𝙵𝚒𝚐𝚑𝚝..早排去尖沙咀揾野食,去到厚福街见到呢间新开主打丼饭嘅餐厅,价钱又唔算贵就走入去试吓🤣 谂住上网睇吓有咩好介绍,点知佢连openrice都未有,唯有拣啲吸引啲嘅丼食吓😂.⚪️ 慢煮顶级牛肉盛丼 - HK$78 (150g) / HK$98 (200g)✏️ 我哋叫左150g嘅牛肉,但佢嘅份量都唔细😍 牛肉嘅份量足够包围成碗饭有突,但系比较薄同干身,就咁食唔觉有肉汁😢 不过佢有配到一只蛋黄,捞埋牛肉一齐食好好多😂 可能牛肉太薄嘅关系,碗饭食到一半啲饭仲暖,但牛肉已经冻晒🥺 个人认为呢个丼嘅卖相好过味道.⚫️ 香煎顶级牛肉配鹅肝丼 - HK$108✏️ 呢个丼嘅牛肉同饭唔太啱比例,除非你食一块牛肉扒几啖饭,唔系嘅话食晒啲牛会剩好多饭😂 鹅肝比较薄,但呢个价钱有咁嘅size都算合理🤤 虽然呢两个丼嘅饭一样,但呢碗饭出奇地干好多,就算加咗酱油都偏干😢 最后我要喺牛肉盛丼偷少少蛋黄捞饭食先冇咁干😂.⚫️ 抹茶鲜奶 - HK$55 (跟餐 +HK$28)✏️ 我对呢杯抹茶鲜奶都几失望,最主要系佢太甜,而且甜得好唔自然🥺 其次嘅系鲜奶份量少,同埋搅匀之后抹茶粉溶唔晒,饮落去
📍 肉搏食堂 𝙼𝚎𝚊𝚝 𝙵𝚒𝚐𝚑𝚝
⚫️ 香煎顶级牛肉配鹅肝丼 - HK$108
⚫️ 抹茶鲜奶 - HK$55 (跟餐 +HK$28)
✏️ 我对呢杯抹茶鲜奶都几失望,最主要系佢太甜,而且甜得好唔自然🥺 其次嘅系鲜奶份量少,同埋搅匀之后抹茶粉溶唔晒,饮落去唔够滑 😢 我觉得唔值得加$28去饮,或者试吓其他特饮算😐