2019-06-05
荃湾南丰纱厂开左年几,虽然去左两次,但我一次都无系入面食过饭,因为D文青打卡餐厅真系有少少贵。不过近排新开左间主打特色港式美食嘅茶餐厅叫「#王牌冰室」,仲有新开张优惠!不过我样衰左,因为周末无折/王1️⃣ <笑死我仲有王二王三王四>🍝#脆炸肉丝炒面💰 HK $58讲真我第一次食炸嘅肉丝炒面!面饼同茨汁分开上,可以直接将面饼蘸落茨汁到,亦都可以敲碎面饼再淋上茨汁!一开始上菜见到6个面饼咁多真系呆左,虽然细细粒但份量好足,一定够饱。面饼炸得好脆,咬落系有声,最重要系唔会好油!亦都无油溢味,反而我嫌佢太寡。茨汁唔会太杰,不过唔够咸, 要系咁蘸先够味,如果茨汁份量多啲会好啲,依家咁样唔够分啊!王4️⃣🍛 特浓牛乳炒滑蛋叉烧虾仁双拼饭💰HK $64一上菜我就觉得卖相好吸引!个色水好靓,啲虾大大粒,而且啲滑蛋大概八九成熟咁,唔错!🥚滑蛋有少少薄,好怕食到最尾会唔够捞饭食,不过唔够咸🍤虾仁够大粒,冇雪藏味,腌得啱啱好够味🍖我钟意佢偏瘦嘅已经叉烧,但又有少少油脂令成碟饭更加香!成碟饭好啱我口味,食完都唔会口渴,不过钟意重口味嘅可能会觉得有啲淡。我几钟意餐厅嘅装潢同气氛,系少少宫廷+本土风,几有
王1️⃣ <笑死我仲有王二王三王四>
🍝#脆炸肉丝炒面
💰 HK $58
王4️⃣
🍛 特浓牛乳炒滑蛋叉烧虾仁双拼饭
💰HK $64
我几钟意餐厅嘅装潢同气氛,系少少宫廷+本土风,几有特色,仲要可睇到少少厨房,卫生状况都合格。同埋伙计几热情,如果想无咁颓地食茶餐厅可以一试!