2022-06-19
<稻香.茶居>终于嚟到观塘,真心等左佢好耐好耐,呢几年落九龙湾、tko、mk饮早茶&贪过瘾叹一蚊鸡、一蚊乳鸽终于有返间近嘅,今天真的很高兴营业首日,早上七点半开门,没有预料中嘅人山人海,真正等佢开闸,咁神心等开门,算系稻香铁粉,八个咁多。够钟升闸时,有秩序入座,职员友善呢庶空间感超足够,地方好大,单边有二人对坐位。沿边有厅房及四至六人梳化位。个人至喜欢及欣赏稻香有成座茶几,入座职员问左要咩茶叶,俾包茶叶后,自己慢慢舞,最重要唔驶好似以前饮茶咁,无晒茶要叫职员加水,因至怕搅著职员。加上座位同枱空间够大,坐得舒适,呢个系我选择稻香饮茶嘅主要原因至于嘢食方面,还有好大进步空间。今天一支公来饮早茶,第一天营业,预左会混乱, 可能客人唔多,入座后,职员跟得贴,有跟进茶客识唔识搅个茶几,虽然都见到职员未必个个都好熟茶几个制,我地茶客又何况唔系,虽然响钟菜馆饮开,有时都笃唔掂个茶几制,自己怕搅到人,通常自己左笃右笃又掂左。今次见职员咁好,又再听讲解,感觉相当良好点食物要嘟胶板上方个枱号个code, 点左五样食物。1)像真冬菇包-外型好趣致,好够热,包身都好味,个馅系菇类但就一般味道。一试又无妨嘅。2
真心等左佢好耐好耐,
终于有返间近嘅,今天真的很高兴
至于嘢食方面,还有好大进步空间。
点食物要嘟胶板上方个枱号个code, 点左五样食物。
1)像真冬菇包
2)鬼马牛肉肠
-呢个标明即整,要耐用等候,肠粉类嘅食物要点吓,虽然块皮都做得几厚,好处系够晒饱肚,新鲜热辣辣上枱跟埋碟豉油,入边有脆口,似系包左切片嘅炸油条片,至于牛肉就唔多,同埋无咩牛肉味,始终即做,又觉得几好味
3)凤爪排骨饭
-排骨瘦唔会过份肥腻,凤爪两小只,米饭又几好,呢个几好味,只是份量细左少少。
4)稻香虾饺皇
四粒一笼,大粒,几好。
5)怀旧猪肚鸡扎-腐皮就麻麻地喇,包住嘅食材都ok嘅,试一次够。
是日星期六,早上九点前落单,九点半前埋单,全单有六折,呢餐百二蚊有找,一支公入嚟静静地叹壶杯普洱,食返几笼,自备盒打包一半点心俾家人帮手食,所费无几,坐得舒适,所以折后真心系抵食超值嘅
最值得赞赏-员工好多都好好,可能今早帮衬嘅客都真系好有心嘅稻香熟客为主,经理及职员等人都密密巡吓各张枱有咩需要,始终新开张要做好口碑。
最惊喜-单边二人位个行,会有部电动<自动行走嘅运餐机>帮轻吓员工. 部机有几层托盘,食物运到职员企嘅位置,接左再俾客。响稻香就第一次见,茶客们都话咁得意,八挂系咩嚟,职员又简单讲解两句。
查实有返开内地嘅人都知,内地现在好多嘢都好先进,走得好前,香港还在追紧落后,要加把劲
好在有稻香,将内地饮食文化带嚟香港,期待有日香港嘅稻香响天花行路轨,从天而降食物嚟,咁又好玩,因内地某d食店进化到从天而降,都好期待香港将来有。
对我嚟讲,饮啖茶,叹几笼点心,
食个早饭就系大满足嚟。
㊗ 大家都身体健康
祝观塘稻香生意兴隆