2023-05-09
之前去过长沙湾店买冻货,见开了观塘店,地点在骆驼漆咁方便,便上来看看。一出䢂口就见到潮叔,大大的招牌十分显眼。哎…这间潮叔原来是食堂来的,虽然都有冻货卖,但主要提供粉面饭等,还有一人火锅添😋点了一人小火锅,$88很抵吃,连锁店的劣质火锅都要咁钱啦。落完单,店员便送上调味料盘,有蒜、葱、芫茜、辣椒等👍一人小火锅餐有晒咁多样,睇见都觉得丰富,正😝汤底选了粟米萝卜牛骨汤,汤头鲜甜唔油腻,未开始打先饮碗汤吧😋顺带一提,呢个小火锅炉火力十足,一就就大滚。肉类四选一拣了吊龙,贪佢肉味浓,肉质嫩滑无渣😁一睇就知好野啦,放落汤灼几秒好啦。五宝盒包括牛丸、鱼蛋、猪肉丸、鱼皮饺同炸鱼皮,靓丸黎噃,爽口弹牙有鲜味。个餐仲有一份蔬菜盒,包括娃娃菜、唐生菜、莴笋、粟米、蕃茄、莲藕、木耳,每样少少啱晒,可以食多几款👍唔少得有份淀粉质啦,选了乌冬,打边炉特别夹嘛,吸尽汤底精华劲正🤤另外加$7有支装乌龙茶,够冰冻。真系好好味,汤底同牛肉都劲正,最后无乜点酱料,哈哈,原汁原味更好吖。
一人小火锅餐有晒咁多样,睇见都觉得丰富,正😝