2023-06-02
呢几日真系好热,买完野便揾个地方坐低食个晏,见有间新开餐厅,睇睇餐牌似乎主打米线,价钱合理便入去试试吧。坐低后店员很快送上水同餐牌,有几样野都想试,就一次黎个双并吧🤭🌶️椒麻窰鸡+地狱云吞米线自己叫左鸡并云吞,鸡同云吞都有几款口味可选,全部拣要辣的😆天气热更加要食辣,哈哈。椒麻鸡真系好多椒😆仲有唔少原粒蒜头,蒜头入口几甜正呀。鸡件个人觉得唔系好辣,加上少少麻真系好啱口味,不过同行友人话劲辣㖞。辣云吞都有地狱同魔鬼两款,问下店员佢话两款差唔多辣,咁就先试地狱啦。云吞大大粒,入面包著猪肉同鲜虾,几鲜味,感觉都系似麻辣味🤔但我记得店员话地狱系咖哩,魔鬼先麻辣?可能我记错啦🤣米线有咬口,份量都几多,ok嘅。可惜系是日汤底卖晒,得返猪骨汤,想试埋其他汤底嘛。🥢牛筋腩+猪软骨米线朋友话佢牛筋腩同猪软骨都想食,咁又系黎个双并啦,满满一碗都系肉。牛筋腩同猪软骨都已经炆得好淋好入味,个人牛腩卤水味较重,猪软骨略略偏甜,不过就多左硬硬脆脆嘅口感,两样都好食㖞。🥤竹蔗茅根 & 樽仔咖啡再整支店家出品樽装野饮,竹蔗茅根清甜但个人觉得偏淡,樽仔啡啡味浓,两支都ok嘅,就系份量少左啲啲啦。价钱唔贵无加一,可以一试👍
🌶️椒麻窰鸡+地狱云吞米线
🥢牛筋腩+猪软骨米线
🥤竹蔗茅根 & 樽仔咖啡
价钱唔贵无加一,可以一试👍