2024-08-30 339 浏览
今日同朋友去上环做运动行街食饭,到食晚饭嘅时间,就走去附近睇吓有乜嘢美食,我哋行到喜利街见到一间多国菜嘅餐厅,我哋喺门口见到个餐牌嘅食物卖相都唔错,所以就入去食啦,这间餐厅招牌光猛个名都几特别,叫不二功房,位于上环起喜利街23号地舖,搭港铁到上环站A2出口,行几分钟就到非常方便。餐厅内装修得好新净,地方干净整洁,枱凳摆放整齐,坐得令人舒服。餐牌上嘅食物款式选择都多,有乌冬、拉面、丼饭、米线、广西米粉、沙律、小食、果茶汁,真系有好多美味嘅日式、中式、西式嘅食物,仲有优惠,加选8元就可以配是日特饮一杯连同两粒香芋丸。我哋就拣咗拉面嘅豚肉拉面配特饮、丼饭嘅亲子丼配特饮、沙律嘅麻酱大虾沙律、小食嘅枝豆、胡麻冷豆腐、日式炸鸡粒,是日特饮系果茶汁嘅杨梅汁。小食,枝豆翠绿爽嫩,豆质软绵,味道清甜,煮得香气提升更加鲜绿,从豆䇲中啜出枝豆更充满了食趣,亦令口感鲜嫩清爽。胡麻冷豆腐用上嫩滑豆腐砖,配上日本胡麻酱,清爽风味,入口即化,令口感冰凉更多好吃,胡麻酱丰富的咸香滋味超百搭,有消炎、养颜、抗养化的功能,连冷豆腐奉上为夏日增添一点凉意。日式炸鸡粒份量不少,炸鸡粒皮脆肉香,口感弹牙,肉质鲜嫩,日式炸鸡的腌

小食,枝豆翠绿爽嫩,豆质软绵,味道清甜,煮得香气提升更加鲜绿,从豆䇲中啜出枝豆更充满了食趣,亦令口感鲜嫩清爽。胡麻冷豆腐用上嫩滑豆腐砖,配上日本胡麻酱,清爽风味,入口即化,令口感冰凉更多好吃,胡麻酱丰富的咸香滋味超百搭,有消炎、养颜、抗养化的功能,连冷豆腐奉上为夏日增添一点凉意。日式炸鸡粒份量不少,炸鸡粒皮脆肉香,口感弹牙,肉质鲜嫩,日式炸鸡的腌料一般都是使用味醂、酱油、蒜末和姜末一起腌渍,味道一流,加埋沙律酱非常配合好味好食。

个人都非常推介滑蛋鸡扒饭,同日本居酒屋嘅味道真系非常相似,呢一个价钱可以食到呢一个质素嘅话,真系非常高质素,鸡扒亦都非常香嫩,整体都非常好食!