2024-11-08
同朋友系旺角行街, 经过见到呢间都差唔多满座嘅新开泰菜, 就谂住试下餐厅装修好靓好有心思 店员仲问我地想唔想坐入面扮笃笃嘅枱 岩哂打卡✨泰式和牛船面 好味嘅泰式船面本身系香港已经比较少见 见到隔离枱船面好出色 即刻想嗌碗黎试下睇到menu原来仲有得拣和牛船面!!和牛一食落去就知唔系平嘅和牛黎 仲要有好几块 份量都唔少配埋佢香浓嘅泰式汤头 个汤饮得出系经过长时间熬煮 好浓郁 同埋味道真系好似系泰国食过嘅味船面面条弹牙 软度岩岩好 真系好惊喜!✨泰式猪肉碎生菜包每次食泰国菜都一定会嗌生菜包 当然今次都唔例外啦猪肉碎加埋香茅 蒜头 同鱼露等调味料一齐炒 一上枱已经好香重点系佢青柠香味好突出 好夹好好味酸辣程度岩岩好 夹埋新鲜生菜一齐食口感非常丰富 好清爽开胃✨泰国龙眼水我同朋友都加左$12蚊 叫杯龙眼水 一人一杯黎到见到一大杯 入面有四五粒完整龙眼肉 龙眼肉色泽自然 收晒货啦 而且明显唔系龙眼干放入去发返大个D揸流摊 甜度个人觉得适中 唔会淡口整体黎讲 我觉得算系呢区好出色嘅泰菜 份量大大份 但质素算高 cp值打爆左! 个船面真系好有惊喜 绝对会再番黎食多次而且装修几有feel
✨泰式和牛船面
好味嘅泰式船面本身系香港已经比较少见
见到隔离枱船面好出色 即刻想嗌碗黎试下
睇到menu原来仲有得拣和牛船面!!
和牛一食落去就知唔系平嘅和牛黎 仲要有好几块 份量都唔少
船面面条弹牙 软度岩岩好 真系好惊喜!
✨泰式猪肉碎生菜包
我同朋友都加左$12蚊 叫杯龙眼水 一人一杯
而且明显唔系龙眼干放入去发返大个D揸流摊
甜度个人觉得适中 唔会淡口
整体黎讲 我觉得算系呢区好出色嘅泰菜
份量大大份 但质素算高 cp值打爆左!
个船面真系好有惊喜 绝对会再番黎食多次
而且装修几有feel 坐得都几舒服
呢到个厨房系出面睇到嘅
见到好多都系泰国厨师 唔怪得之味道做到咁local!