2021-10-22
今日和同事去观塘裕民坊食下午茶,呢到人流唔算好多,装修都几新,不过个商场好多老人家系到凉冷气⋯⋯上咗去三楼个平台花园,个到都有好几间餐厅,今日就试咗呢间新开嘅东罗泰馆,装修好靓好吸引!我同另外两个女同事一见到已经讲要即刻入去打卡!东罗风情下午茶 HK$248咸点:烟三文鱼牛油果挞、泰式炸虾卷、鹅肝多士、泰式单骨鸡翼、炸虾饼甜点:马卡龙朱古力、芒果糯米饭咸点嘅泰式层层下午茶都真系第一次食,个人觉得都唔错!烟三文鱼牛油果挞和鹅肝多士正正常常,我个人几钟意条泰式炸虾卷,因为有炸虾和腊肠,食落几有趣!同埋块炸虾饼都几弹牙好食!另外甜点嘅马卡龙朱古力虽然唔系啲咩特别野,但我觉得好食。而芒果糯米饭个人觉得甜咗啲!东罗手作鸡肉串烧(2串)HK$58都几好食!佢唔系入货个种串烧,因为佢系用铁针串嘅串烧,所以整出嚟热辣辣都几好食!另外下面有几旧烧菠萝,甜甜的!脆皮猪颈肉伴自家制芒果辣椒酱 HK$78算系我最钟意食嘅泰式小食,不过佢有别于传统嘅一片片猪颈肉,而系一条条,食落口原来仲好食!因为弹牙好多,同埋更能够锁住肉汁,另外我几钟意食佢个自家制芒果辣椒酱,酸酸甜甜会令人系咁食!泰式奶茶冬阴功黑咖啡Over
甜点:马卡龙朱古力、芒果糯米饭
泰式奶茶
冬阴功黑咖啡
Overall嚟讲呢个餐厅装修真系100分,下午茶Tea Set好打卡而且价钱好抵,另外小食都唔错,价钱合理!已经约咗朋友会再嚟试下晚餐!