2021-06-18
串扬-即系炸物串烧🍢果然名符其实,乜都炸一餐!一踏入餐厅,已经感受到浓厚日式气氛,墙上挂满日本风情画🎑配实木枱櫈,仿似置身日本居酒屋!☺️餐前小食已经好吸引,薯仔沙律🥗开胃、烧鳕鱼干🐟够脆、梅水晶(其实是鸡软骨混鲨鱼软骨)够特别,酸甜爽口,送酒一流!👍🏻顾名思义,串扬餐厅主打大阪名物-吉烈串烧,款式奇多,你谂得出既基本上都有得食!🤗 安格斯牛柳、西班牙黑毛猪柳、番茄芝士、日本蚝、日本天使虾、虾饼三文鱼籽、带子三文鱼籽、半熟玉子、年糕、鹌鹑蛋、鹌鹑腿肉......不能尽录。总之食串烧都食到饱🤪🍢🍢🍢🍢🍢唔惯无米落肚?一定要试埋日本名物-茶渍饭!明太子茶渍饭-少少辣,泡饭带茶香!银鱼仔茶渍饭-鱼仔有咬口,味道清淡鲜甜!我个人最欣赏呢碗「关东煮」,看似普通嘅食材煮汤,食落一啲都唔简单!材料自选五款:炸豆腐、牛肋肉、萝卜、男爵马铃薯、年糕福袋,全部煮得软腍入味。汤底饮落意想不到鲜甜😲,绝无味精感觉,令我一饮上瘾!😝酒类选择亦好多,我地试左🍋柚子柠檬酒。入口酒味不浓,清新柚子柠檬香气充斥口腔,但原来酒精浓度唔低,建议慢慢浅尝!☺️
餐前小食已经好吸引,薯仔沙律🥗开胃、
安格斯牛柳、西班牙黑毛猪柳、番茄芝士、
日本蚝、日本天使虾、虾饼三文鱼籽、
带子三文鱼籽、半熟玉子、年糕、
鹌鹑蛋、鹌鹑腿肉......不能尽录。
总之食串烧都食到饱🤪🍢🍢🍢🍢🍢
唔惯无米落肚?一定要试埋日本名物-茶渍饭!
明太子茶渍饭-少少辣,泡饭带茶香!
银鱼仔茶渍饭-鱼仔有咬口,味道清淡鲜甜!