同朋友想食日本野但系又唔想食放题,最后就选择左平价版嘅铁人旨花!依间餐厅开系香港大学站附近,皇后大道西,喺地铁站出去只系需要行3分钟都算方便。里面啲排位同埋之前去嘅铜锣湾分店好唔同,主要系食刺身、烧物、炸物、以及丼饭⋯最尾我哋决定每人要一个饭然后加多个小食!铁人丼$148价钱都算适中,以丼饭来讲比喺湾仔的「弘」以及MK「爆丼X」更丰富而且价格相宜且高级。主打三种刺身,加拿大海胆、大大粒三文鱼籽和葱花吞拿鱼。加拿大海胆吃得出鲜味,海胆味香浓果然比韩国海胆好味得多。颜色一深一浅,味道相差不算太大,比较深色的海胆吃得比较有甘甜味。三文鱼籽同食「争X」𠮶啲相差好远,大大粒有我手指尾咁大,吃落去好鲜甜但系唔会太腥。反而葱花那个味道较淡,不太吃得出是吞拿鱼?或是其他鱼呢!点上酱油吃比较好味吧!别看饭好似好细份,其实食完好饱,里面的珍珠米好黏,口感细腻。原来仲有包埋汤,味增汤味道小小咸,表面有啲豆卜皮及香葱,仲有两只大蚬,是一个惊喜。烧三文鱼鲛$108熟嘅三文鱼如果系用水来滚熟一定好难食,如果干烧三文鱼又系另一种独特口味。三文鱼鲛就系三文鱼下巴附近嘅部位,油香十足,有啲位系一食已经爆晒啲油出嚟。可以

最尾我哋决定每人要一个饭然后加多个小食!

铁人丼$148
主打三种刺身,加拿大海胆、大大粒三文鱼籽和葱花吞拿鱼。
烧三文鱼鲛$108
熟嘅三文鱼如果系用水来滚熟一定好难食,如果干烧三文鱼又系另一种独特口味。三文鱼鲛就系三文鱼下巴附近嘅部位,油香十足,有啲位系一食已经爆晒啲油出嚟。可以自己选择点酸汁定系柠檬或者萝卜蓉!加左柠檬就完全两个唔同嘅感觉,加酸汁都可以中和油腻感觉。肉质份量都算多,又有油腻位亦都有干身嘅位,烧烤味都好香。
对比起其他日式餐厅,都算系平民嘅价钱高质素嘅享受,都只系一个放题嘅价位已经食到饱。
2016-12-19