2023-01-08
/𝗘𝗹 𝗩𝗮𝘀𝗼 𝗗𝗲 𝗢𝗿𝗼 🇭🇰/#sa上环篇 #sa西式篇➖➖➖<上环🆕隐世西班牙菜餐厅> ➖➖➖间唔中都会沿路经呢度行番屋企~ 大概早一个前岩岩开左间西班牙餐厅 虽然位置比较偏僻、清静 不过都会有唔少人帮衬 场面几热闹🫶🏻依家佢地都系岩岩开 之后应该会有更多new item🥰Signature items 例如有tapas、paella、house beer 等 首先佢地都会送番个welcoming 小食 系用橄榄油腌制过嘅橄榄同芝士✨相对地觉得呢间餐厅嘅口味几岩我唔算非常重口味☺️➖➖➖1️⃣ Pickled Mussels $68 同一般嘅青口不同 已拆壳 而且腌制过 会食到酸酸辣辣 几开胃 有少少overcooked ➖➖➖2️⃣ Cristal Bread with Ripe Spanish Tomato & Arbequina Olive Oil $48 多士上面搽左西班牙熟成番茄酱同橄榄油 面包质感硬脆~ 系一道开胃前菜 另外有款就好似蒜茸包咁! ➖➖➖3️⃣ Garlic Prawns $118 🌟几好食! 呢款虾肉质感较爽弹 入口都几香蒜味➖➖➖4️⃣Meatba
#sa上环篇 #sa西式篇
<上环🆕隐世西班牙菜餐厅>
➖➖➖
间唔中都会沿路经呢度行番屋企~
大概早一个前岩岩开左间西班牙餐厅
虽然位置比较偏僻、清静
不过都会有唔少人帮衬 场面几热闹🫶🏻
而且腌制过 会食到酸酸辣辣 几开胃
有少少overcooked
多士上面搽左西班牙熟成番茄酱同橄榄油
面包质感硬脆~ 系一道开胃前菜
另外有款就好似蒜茸包咁!
3️⃣ Garlic Prawns $118 🌟
几好食! 呢款虾肉质感较爽弹
入口都几香蒜味
➖➖➖
4️⃣Meatball with cuttlefish stew $128
肉丸入面有猪肉、牛肉同墨鱼成份
味道不错 口感再弹牙d 就好!
5️⃣ Padron Peppers $88
难得无草青味几鲜甜饱满🥰🥰
份量都几多
6️⃣Seafood paella 🥘 $288 🌟
依家多左啲其他口味!
当时只有呢款😆
份量两人share 刚刚好
海鲜有蚬肉、鲜虾同鱿鱼圈
蚬肉饱满无沙 鲜虾略嫌啲肉唔够结实
啲饭都索晒海鲜嘅鲜味☺️☺️
软硬度适中 有少少油腻~
7️⃣Flan with ice cream $78 🌟
当日无晒chocolate mousse cake
得番flan cake 😆
即系平日食嘅焦糖布丁咁💓
质感几软滑 唔太甜~
会食到蛋香 同焦糖嘅微苦
面头嘅系云尼拿雪糕🍦