2024-04-13 101 浏览
本身自己一直都好钟意食寿喜烧,知道坊间有几间好出名,但系由于听闻都要早好多订位,最后选择试一试呢一间新开嘅寿喜烧餐厅。寿喜烧友位于铜锣湾,木系设计同餐厅外嘅竹墙营造到温馨朴实嘅感觉,同时带有一份恬静。不过我有留意到餐厅入边系播紧Yoasobi嘅歌,同禅风装修都有少少冲突,但系对食物质素唔会有影响。‣ Sukiyaki Lunch Set $580◦ 前菜三小钵◦ 茶碗蒸◦ 寿喜烧(肉眼、西冷、肩肉)餐厅采用兰王蛋,兰王蛋嘅蛋黄呈橙红色,光泽亮丽诱人,而兰王蛋可以话系我食过觉得蛋味最浓郁嘅鸡蛋,浓而不腥,绝对将A4和牛提升几个层次。而同时餐厅都提供「云朵蛋」作为沾肉蛋液,担心兰王蛋味道太浓郁嘅话就可以拣「云朵蛋」,口感相对上轻盈好多。但我比较重口味啲,觉得牛肉配兰王蛋简直冇得弹。餐厅都好俾心机,每一款肉片都会搭配唔同嘅食材,就好似芋丝、京葱等等。餐厅亦会推荐佢哋嘅食法,例如沾边一款蛋液等,所以我都能够好好享受每一块肉。餐厅调配嘅寿喜烧酱汁浓郁甘甜,但系甜咸比例啱啱好,唔会话过份甜或者死咸,所以可以带出到牛本身嘅香味。正如啱啱所讲搭配兰王蛋,令肉片嘅口感更加柔软嫩滑。当中令我最印象深刻嘅就

‣ Sukiyaki Lunch Set $580
◦ 前菜三小钵
◦ 茶碗蒸

◦ 寿喜烧(肉眼、西冷、肩肉)

餐厅都好俾心机,每一款肉片都会搭配唔同嘅食材,就好似芋丝、京葱等等。餐厅亦会推荐佢哋嘅食法,例如沾边一款蛋液等,所以我都能够好好享受每一块肉。餐厅调配嘅寿喜烧酱汁浓郁甘甜,但系甜咸比例啱啱好,唔会话过份甜或者死咸,所以可以带出到牛本身嘅香味。正如啱啱所讲搭配兰王蛋,令肉片嘅口感更加柔软嫩滑。当中令我最印象深刻嘅就系肉眼,食落去嘅时候带俾我一种入口即溶嘅感觉。

◦ 米饭、渍物、味噌汤

◦ 鸡蛋盖饭
途中职员都会问你使唔使再加白饭,都好庆幸冇加到,如果唔系就食唔落鸡蛋盖饭。嫩滑嘅鸡蛋混合酱汁,洒上饭素,就好似将啱啱牛肉嘅精华都吸收晒咁,令你食嘅时候唔会觉得好饱食唔落,好快你就会食晒呢一碗。不过食完之后就真系觉得唔会再想食其他嘢,太饱了。
甜品、茶或咖啡

#foodbara_diary