2021-08-03 72 浏览
< 鮨一魂 > 📍铜锣湾琴日放假 决定食返餐好 就去咗铜锣湾食lunch omakase🥰 师傅系日本人 经理帮我地讲解每一道菜 非常细心👍🏻👍🏻💚枝豆豆腐前菜系枝豆豆腐 豆腐好嫩滑 带小小枝豆味 几开胃😛🍣寿司 九贯🐟福冈 间白鱼第一道系福冈嘅间白鱼 鱼肉鲜甜 肉质嫩滑 配上赤醋饭 提升鱼肉嘅鲜味👍🏻🐙北海道 八爪鱼 第二道系北海道八爪鱼 比一般八爪鱼刺身更鲜甜 有咬口 加埋青柠汁更开胃🥰🐟静冈 池鱼第三道系静冈池鱼配葱蓉 配上姜蓉同香葱蓉 提升鱼嘅鲜味 三者之间好夹 互相平衡 好好味😋🐟鹿儿岛赤身第四道系鹿儿岛赤身 酱油渍嘅赤身 酱油的鲜香更能带出赤身的鲜甜。赤身肉泽鲜红含脂量少,肉质坚实,软中带有嚼感🐟静冈比目鱼第五道系静冈比目鱼 比目鱼系白身鱼 鱼肉入口即溶 油脂香味十足😋🐟鹿儿岛 中拖罗第六道系鹿儿岛中拖罗 拖罗好肥美 入口即溶 油脂分布平均 每啖都系鱼油🥰🧡三文鱼籽海胆小丼饭另外最吸引就系呢个三文鱼籽海胆小丼饭🥰师傅仲拎咗成板海胆俾我哋影相😍 加上满满嘅三文鱼籽 好满足😆 海胆鲜甜 配埋海水味浓嘅三文鱼籽 令人回味😋🐟东京深海鳗鱼最后系火炙东京深海鳗鱼 鳗鱼
< 鮨一魂 > 📍铜锣湾

🐟鹿儿岛 中拖罗

🧡三文鱼籽海胆小丼饭

🐟东京深海鳗鱼
最后系火炙东京深海鳗鱼 鳗鱼火炙后香气扑鼻 肉质嫩滑😋

🥒萝卜、青瓜、牛蒡小卷
萝卜几清甜 牛蒡经过调味 有咬口 青瓜切丝好爽脆😆

🥚玉子
玉子嘅蛋味好浓郁 口感松软绵密 令人回味🥰

🍇甜品
最后以水蜜桃同提子作结 两者都清甜多汁 为呢餐画上完美句号😋