2022-04-14 754 浏览
铜锣湾日式餐厅多到数唔晒,如果我话今次呢间餐厅系希云街,系咪唔信呢🤭有日系希云街睇下有咩食,系Frites前面一直以为只系住宅,点知原来有间日式餐厅!旭主要分为寿司同铁板烧,曾获嘉许为米芝莲餐馆推介,仲多次获推荐为香港100 Top Tables,今次就试左寿司Omakase🍣餐厅内设计简单而又巧妙地用唔同图案组成既间隔间开两区,寿司个边以暖色系为主,而铁板烧以冷色系为主,即使店内有铁板烧区但坐系寿司区唔会闻到油烟味!另外店员亦好好服务态度,积极添热茶同每道菜品尝后都会换碟以免被豉油或者其他汁影响下一道菜,加上环境大致宁静可以慢慢享受✨.Katsura 桂 HKD800先简单介绍下,呢个set包括沙律、茶碗蒸、刺身3款、2款熟食、寿司5贯、汤。💭沙律&茶碗蒸沙律🥗有「超级食物」之称既三色藜麦,仲有一片片带好多窿既绿色蔬菜,口感爽脆清甜,开头我都唔知咩黎,问左师傅原来系莲芋,即系莲花既茎,几特别窝😳而茶碗蒸好滑亦好香蛋味,加埋鸿喜菇同海鲜既鲜味呢个茶碗蒸简直满分💯💭刺身3种开头以为刺身系咪上错左,原来3种既意思系有3个种类既海鲜!刺身由清淡既鱼类食起,师傅亦介绍每一款鱼同顺序食法。①䲠鱼

Katsura 桂 HKD800

💭沙律&茶碗蒸

💭刺身3种
①䲠鱼 サワラ
打头阵既䲠鱼味道偏清淡带少少甜味,口感偏柔软,而且含有有丰富DHA同EPA,食多d补充蛋白质👏🏻
②赤贝
赤贝肉质鲜甜,咀嚼感超强!相信贝类fans一定喜欢
③帆立贝
相信帆立贝受大众喜欢,我自己点左少少海藻盐,哇将帆立贝既鲜味提升左好多🤩
④𫚕鱼 ブリ
⑤深海池鱼 シマアジ
⑥鳕鱼 タラ
呢3款刺身都震撼了我🤯味道超浓郁,肉质肥美加上满满既脂肪,入口即溶,颠覆左我对鱼生可以有既味道,唔怪得呢3款系日本顶级鱼类头位!

油腻感重既刺身可以食下旁边既昆布消腻,咁就唔怕影响品尝下一款刺身👍🏻另外刺身拼盘仲用左食用菊花、紫苏叶、花穗紫苏(一种高级日本料理常见既食用花)装饰,视觉效果升级!食完刺身已经好大满足感☺️

💭寿司
①鱵鱼 サヨリ
呢款鱼好少见,望落仲有d透明见到饭粒,肉质结实得黎几弹牙,而且唔会好油腻,作为第一款寿司唔错

②赤身
赤身系吞拿鱼不含油脂既背脊位置,而且就同佢个名一样红当当!赤身含脂量少,肉质较实同有咬口,个人觉得食落去鱼味都颇浓🤔

③北海道牡丹虾
呢款虾比平时食个d甜虾creamy十倍都有🥰外表通透,浓郁得黎超级弹牙,令人想encore!!然后好食到唔记得左影相🥲
④平政鱼 ヒラマサ
平政鱼都系𫚕鱼既一种,产量稀罕,外表淡粉色,肉质结实,而师傅用炒香左既樱花木烟熏左佢,闻到好香既烟熏味之余一放入口已经散发出黎,味道十分独特!

⑤拖罗
黎到冇人唔识既拖罗,喂搞唔掂!油脂分布得好好,味道好浓郁,入口即溶,我都解释唔到点解可以咁好食,相信冇人可以抗拒到佢既美味🥵

⑥马粪海胆
冇谂到仲有海胆!师傅超好人show板海胆比我影相😆马粪海胆既咸鲜味比起其他海胆浓郁,色泽浅橙黄色,回甘味强,每小片既海胆堆成小山,超正💥

食到呢度其实已经好满足🥺💘不够都要继续~

💭熟食
①西京烧银鳕鱼拼玉子烧
玉子烧有两大粒,甜甜地唔错~

西京烧系指利用西京味噌腌制鱼既一种烤物,师傅烤到黄金色啱啱好,表面少少脆内里软熟,经过腌制所以食落甜甜地,完全冇腥味!银鳕鱼厚肉得黎冇骨,啱晒我呢d懒人👏🏻

②天妇罗
天妇罗有蕃薯、南瓜、虾,面衣唔会太厚,个人觉得对比起其他比较普通,蕃薯系最甜既🍤🍠🎃

💭汤&甜品
汤竟然最后先上🤭呢碗面豉汤有好多葱花,亦有海带同蚬,饮落都几清甜,不过好热加上前面咁出色突然比碗普通既汤落差有d大…😕
甜品当日系蜜桃雪笆,虽然只系普通既外表但食落都几香蜜桃味🍑

打完Repo之后,我已经好挂住呢间餐厅啦😭

地址 |
铜锣湾希云街38号地下2号舖