2020-03-09 53 浏览
今日到旺角太子附近行街,午饭时间去咗喜相逢吃饺子。这间小店在太子地铁站附近,门口相当有特色。店舖以写点餐纸点食物主要叫左:云耳椰菜猪肉饺(煎)白菜猪肉饺(煎)西洋菜猪肉饺(汤)七喜鸡丝汤面先来的系西洋菜猪肉饺感觉饺里边仲有些少马蹄或荀(唔确定🤣),这个组合好夹,店员说是冬季限定,两星期后就冇,可能系配合返冬天嘅西洋菜比较合时及好味。当配搭埋佢配菜同埋麻辣酱一齐食,好正!麻辣酱好香,麻味重。再上的是煎云耳椰菜猪肉饺。呢个配搭比较爽口,感觉食落去馅料丰富,配合埋黑醋好好味。这是我三款饺子中最喜爱的。之后系白菜猪肉饺。白菜同埋猪肉呢个系最常见嘅饺子配搭,馅料比较柔软,配合麻辣酱一齐食都几好味。我哋仲叫咗鸡丝汤面估唔到好大碗,食完之后好饱暖。我其实不是太吃得辣嘅人,但系喜爱麻辣酱,饺子加麻辣酱实在太吸引!好在有一罐七喜帮我纾解一下🤣依度嘅饺子应该都好新鲜,系我哋食紧野嘅期间,听到厨房嘅切菜声,也看见员工在店内工作间包饺子。另外,店员都好热情介绍各项食品,好亲切。呢度值得再次帮衬💕

店舖以写点餐纸点食物

主要叫左:

云耳椰菜猪肉饺(煎)
白菜猪肉饺(煎)
七喜

先来的系西洋菜猪肉饺
西洋菜猪肉饺(汤)

再上的是煎云耳椰菜猪肉饺。
云耳椰菜猪肉饺(煎)

之后系白菜猪肉饺。

我哋仲叫咗鸡丝汤面
鸡丝汤面

估唔到好大碗,食完之后好饱暖。

2020-03-07
午餐