2018-01-22
放工黎个快食,唔想食得咁heavy令个胃负担沈重,所以拣食面。系住处附近隔离拣左间之前未帮衬过但又想试好耐既食店(平时见人流都络绎不绝,但又未至于要排队)。3个人晚饭黄金时间开餐,唔使等位,大把位任坐,拣左个卡位,点左3个面,一碟肠粉同炸两。我点既系云吞面,因为见佢贴住既杂志访问推介系云吞面,另外两位就点左猪手捞同牛腩捞(习惯大家都系分享一齐食,咁先唔会咁DRY食到单一味道)。个云吞面果头回完转头就上(快到呢,前后1分钟而已,应该系人少关系无咩人出餐所以煮得快吧,点重:碗面唔太热,所以食食下中途好快已凉了),得4粒云吞,每粒都颇细下,入面既虾又唔见得特别弹牙或鲜甜,个面连汤好重碱水味,就咁真系食唔出同出面街一碗求其过唔求其既云吞面有咩分别,为左令碗面无咁平凡,见到枱上有樽XO酱,忍唔住落啲吊下味,意想不到既系个酱好香好惹味,令到碗云吞面有起死回生既作用。呢个面…....嗯..…其实很普通,想信绝对唔会系佢店内贴住既杂志报导所指激推咩镇店必选之作…….我为人比较含蓄,你懂的吧~~两个捞面都好重碱水味,捞面比云吞来说好食点,牛腩牛筋无啥特别,反而猪手真系炆得好淋好入味,淋既程度达至化骨绵掌
两个捞面都好重碱水味,捞面比云吞来说好食点,牛腩牛筋无啥特别,反而猪手真系炆得好淋好入味,淋既程度达至化骨绵掌境界,入口即溶,唔使点咬,好味(不过猪手好细件><)。
化腐朽为神奇既酱,令碗平平无奇既云吞面起死回生,好香
全店真系好味既,非炸两莫属,炸两入面既油炸鬼好脆口,外面肠粉滑嘟嘟,完全唔似啲粥档食既临谢谢既炸两,一碟约20元都叫做此刻无价既好味。葱花肠粉都唔错,
不过炸两层次咬口啲,两者价钱差不多,点炸两抵啲。
食物味道就不过不失左啲,系个炸两好味同猪手入味之外,其他食物都比较失色,属可以一试之列。
埋单3个人大约$180内(每碟食物份量唔多),晚餐来说价钱$180内唔算贵,但以红磡同区来说,尚可有其他不同类型既晚市菜式选择…..…价钱性价食物味道皆在其之上,完。