2020-09-12
最近香港兴起一股台湾古早味蛋糕热潮,咁啱观塘区都新开左一间古早王国,一向喺呢头觅食嘅蛋糕控当然要过去试下。古早味顾名思义就系古老作法之下嘅传统味道,但除左保留浓郁嘅鸡蛋香之外,新式古早蛋糕都出咗好多款唔同口味,古早王国嘅古早蛋糕就有七种,分别系原味、芝士、朱古力、肉松、蜂蜜绿茶、养生核桃同棷子味,因为系每日新鲜原料制作嘅手工现烤蛋糕,不含防腐剂唔会有存货,所以有D味卖晒就冇嫁喇,有目标口味想试嘅就要早少少去喇。我拣左比较清新嘅蜂蜜绿茶味,返到屋企一开盒,烤蛋糕嘅面层就蛋香扑鼻,企到远远就已经闻到果阵令人流晒口水嘅蛋糕味,切开后绿茶色嘅蛋糕心又涌出少少绿茶同蜂蜜蛋糕嘅香味,绝对唔会盖过鸡蛋香味之余,可以话令蛋糕味道有上升到另一层次,真系好香嫁。部分古早蛋糕质地会偏松绵,而古早王国嘅古早蛋糕有Q弹嘅口感又不失蛋糕应有嘅软绵感,真系好似优质海绵床褥咁好有弹性,金属叉压落旧蛋糕上都唔会一下子切开咗,我仲拎返起就左几下角度都唔会留痕,切口干净又靓代表蛋糕质地唔会过于松软干身,整体富有绵密而湿润感,口感一流;味道就系唔算太甜嘅蜂蜜蛋糕,绿茶味唔算重,但鸡蛋味超浓郁。依加买蛋糕仲有格仔卡,每买一个
依加买蛋糕仲有格仔卡,每买一个蛋糕就有一个印仔,买满五个就减五蚊,买满十个就送一个古早蛋糕,住开呢区返工返学,买一条返屋企做全家人早餐,话都冇咁易就储够印仔啦!