2022-06-10 40 浏览
今晚约了屋企人去西营盘试一间日本餐厅,餐厅系香港大学站C出口过条马路就到,十分方便。日式设计嘅环境十分舒服而且宁静,浦来到就有前菜粟米沙律同面豉汤,沙律菜都正常新鲜几好食;汤系有惊喜,入面有萝卜所以好甜,唔会似出面有d汤系死咸。冷盘:蟹膏豆腐两种食材放埋一齐,一口一粒口感特别,食到蟹膏嘅味加豆腐味中和翻,上面有D葱花点缀,呢个冷盘出面试唔到,味道唔错冷盘:机烧带子带子真系用靓ge来货,唔系出面食个D急冻无味无口感ge质素,食到带子有ge甜味,用紫菜包住食,真正外脆内软既感觉来到当然要试佢地出名ge丼饭啦:梦の丼同餐厅名一样,呢个招牌丼饭入面包括三文鱼子,帆立贝,拖罗,牡丹虾,松叶蟹肉碎同埋火灸三文鱼他他,成件事真系好丰富,贝类鱼类同炙烧都有。我第一时间试左件拖罗先,油脂好够入口即融😚,食完饮翻淡热茶后,就试埋其他材料,个灸烧三文鱼他他质感软绵滑溜,另外有松叶蟹肉碎都系送饭一流;牡丹虾好似睇相见到咁大只,肉质鲜甜;另外附送一个橙醋汁可以配搭带子来食,好清新可口👍🏻 总结呢个饭份量好大好满足,建议share食都得,咁就可以试多D野!花锦鱼生丼系多种角切鱼生+一只半熟玉子ge丼饭,将玉子搅拌

冷盘:蟹膏豆腐
冷盘:机烧带子

蟹膏豆腐 + 机烧带子

来到当然要试佢地出名ge丼饭啦:

花锦鱼生丼
系多种角切鱼生+一只半熟玉子ge丼饭,将玉子搅拌后进食,食得出有酱油加左入去,个饭味道好够同好好食,整体计性价比好高!

另外难得来到叫左少少寿司刺身试下
炙烧右口鱼边寿司
鱼同饭份量可以一口食到,鱼应该系切鱼边做炙烧,油脂丰富同入口即溶,有饭可中和啱啱好

深海池鱼刺身+油甘鱼刺身
肉质新鲜爽甜,好回味😄😄

2022-06-08
蟹膏豆腐 + 机烧带子