2016-06-02
第一次打食评,因为寻晚真系食得好开心,所以上黎介绍大家去食!之前系沙田河畔个边食过广东人小厨既炭炉烧好好味所以覆绰,之后搬咗去葵涌而家搬返黎沙田!原来只系搬咗几日姐,而家系沙角村冬菇亭,有埋小菜。由于只系搬咗黎几日老板话未准备好,只有一张枱系可以做到炭炉烧,而且menu上D料唔齐,所以老细介绍咗好多现有的新鲜食材俾我地食,原来老细每日都会自已去买新鲜海鲜架:)!坐低未点野食先叫咗啤酒,好令人怀念既战斗碗呀!老细帮我地SET好炭炉,就帮我地烧咗个茄子俾我地医咗肚先,加了牛油 蒜容 酱油 等 烧得啱啱好,有辣有唔辣,同比大陆烧个D好味好多,唔会净系孜然粉味!正确步骤系打完边炉先烧烤既(个边炉冇影到,将个砂煲放系炭炉上),老细话圣子王啱啱落机(唔记得系苏格兰定英格兰?原来打编食评咁难又要记价钱又要记名),好新鲜,未切上切摆上碟之前系识郁架,超大条,用黎打边炉超鲜味,未食过咁好食又咁大条的圣子!!太好味,黎多碟,老细烧,不得了,老细加咗WASABI仲好味!!!好似好夸张但真心好好味扇贝,烧!老细好即兴,有咩调味料就用咩,有加黄芥茉版,有红酒版,我同事话红酒版好好味,我食黄芥茉,原来同D酱油 蒜
坐低未点野食先叫咗啤酒,好令人怀念既战斗碗呀!
烧茄子
圣子王
烧扇贝
又黎咗碟好似山既午餐肉,老细行开咗招呼第二枱熟客,我地放咗午餐肉系边炉,老细返黎话系用黎烧!加黄芥茉烧,老细入既午餐肉绝不是下价料,因为好好味,D肉唔会又粉又散,估唔到午餐肉烧都咁好味
跟住黎咗条元朗乌头,老细拎咗一盘粗盐,原来系盐烧!好嫩呀!!
元朗乌头
题外话/补充资料:
食材系季节性,视乎老板当日攞咗咩货,要食炭炉烧要打电话卜枱同老板注明!如太多客老板未必能每道亲自烧的。