2021-01-01
朋友知道我想食海鲜,但又唔想入到西贡咁远,于是就带我嚟观塘嘅窝心八仙蒸锅,呢度嘅海鲜真系非常新鲜,食到捧住个肚返去😆佢有一个指定嘅套餐,包括两款必然之选(包括龙虾及泰好味白蚬)同埋八款任选六款嘅海鲜,我哋今次就拣咗鲍鱼、肉蟹、海虾、花甲、带子、刀贝。嘢食未相之前,每人都会送上一个炖汤一饮落去就知道个炖汤够晒火候,鸡脚非常霖,好容易食🎈清蒸龙虾🦞呢只龙虾非常新鲜,而且好多膏真系超好食,而家望到张相都流晒口水🎈泰式酱泰好味白蚬蚬肉非常鲜甜,佢嘅泰式酱就系平时点泰式生虾𠮶啲酱,估唔到呢一只酱同蚬肉咁夹,不过注意唔好点太多,如果唔系就会抢咗蚬肉嘅味🎈果皮蒸鲍鱼🥰呢个鲍鱼又系新鲜好味,非常弹牙果皮同埋姜丝能够带出鲍鱼嘅鲜味真系滋味无穷🤤🎈清蒸肉蟹佢呢只蟹非常大只,而且好多肉,都系鲜甜好味,不过要剥壳就麻烦啲啦🎈金银蒜开边海虾佢嘅蒜蓉非常多,蒜香浓郁,去买海虾一齐食咩都非常夹,海虾肉质新鲜弹牙🎈清蒸花甲份量好多,肉质鲜甜,入口无沙🎈又系超多嘅金银蒜,好重蒜香味,而且肉质弹牙,新鲜无沙,正🎈豉椒扇贝呢个扇贝都系肉厚新鲜,不过有啲后悔拣咗个咁重口味嘅酱汁,有啲遮盖左扇贝嘅鲜味🎈八宝饭可以自主拣八样材料
嘢食未相之前,每人都会送上一个炖汤
一饮落去就知道个炖汤够晒火候,鸡脚非常霖,好容易食
🎈清蒸龙虾🦞
呢只龙虾非常新鲜,而且好多膏
真系超好食,而家望到张相都流晒口水
🎈泰式酱泰好味白蚬
🎈果皮蒸鲍鱼🥰
呢个鲍鱼又系新鲜好味,非常弹牙
果皮同埋姜丝能够带出鲍鱼嘅鲜味
真系滋味无穷🤤
🎈清蒸肉蟹
🎈金银蒜开边海虾
🎈清蒸花甲
份量好多,肉质鲜甜,入口无沙
🎈又系超多嘅金银蒜,好重蒜香味,而且肉质弹牙,新鲜无沙,正
🎈豉椒扇贝
🎈八宝饭
可以自主拣八样材料,我哋拣咗南瓜、木耳、节瓜等等,其实食到个饭嘅时候已经饱咗,所以个饭唔系食咗好多,个饭因为材料丰富,所以味道都唔错,不过最后都系食唔晒打包
最后仲有一个甜品,不过都系饱到食唔落,好似只系食咗两啖。
整体来讲,呢度嘅海鲜真系新鲜好食,而且店员嘅服务好好,每一道海鲜都会过嚟帮你整,真系有宾至如归嘅感觉😆