任拣任食任饮海鲜餐 $388-298(视乎日期🗓和时段🕘)·🍎苹果干粥底火锅就试过~但蒸气海鲜火锅反而未试过,次次经过尖沙咀嘅潮福都见到好多人排队,为咗避免依个排队潮,苹果我决定同朋友仔深入大埔试下先~·1️⃣ 首先先拣个必食粥底😆,新鲜排骨同瑶柱鲜淮山,🍎苹果拣咗后者😆2️⃣ 滋润炖汤,真系「炖」汤😍,有3款:西洋菜生鱼炖陈肾(我唔敢拣生鱼🐟🙈),黄老瓜炖唐排(真系好足料,粒粒黄老瓜,咬落已经淋晒,而唐排一粒粒,啲肉味炖到好足,渗晒落啲汤到,完全无谂过一个任食套餐嘅汤可以有惊喜👍🏻),姬崧茸炖螺肉(比个老瓜炖唐排吸引咗😂无拣到)3️⃣ 每个客人可以拣:胞皮乳鸽,贝壳盛盆,2选1刺身拼盘或半只生猛龙虾,基于朋友仔爱食乳鸽~点咗乳鸽同龙虾,朋友仔话嫁~乳鸽唔错,好香脆,以任饮黎讲都唔算细只。而龙虾唔好睇落好似好细只,真系即叫即🔪,够晒新鲜,食落口感十足,够晒甜美4️⃣ 终于黎啦!海鲜!!每枱自选4种:生猛大元贝~1只 / 苏格兰蛏子皇~1只 / 美国桶蚝~1只 / 生猛海中虾~2只 / 北韩鲜鲍鱼~1只 / 本湾鲜鱿鱼~半只 / 美国石蚝~1只 / 北海道北寄贝1只 👉🏻 👉🏻 最终拣咗大元贝(真系好大
任拣任食任饮海鲜餐 $388-298(视乎日期🗓和时段🕘)
4️⃣ 终于黎啦!海鲜!!每枱自选4种:生猛大元贝~1只 / 苏格兰蛏子皇~1只 / 美国桶蚝~1只 / 生猛海中虾~2只 / 北韩鲜鲍鱼~1只 / 本湾鲜鱿鱼~半只 / 美国石蚝~1只 / 北海道北寄贝1只 👉🏻 👉🏻 最终拣咗大元贝(真系好大粒🙈食落好有口感,唔驶加野依经够晒鲜甜)蛏子 (都唔错,不过我钟意元贝多啲😆) 桶蚝 (我无食呀,朋友食✌🏻️,对我依啲唔食蚝嘅黎讲,啲美国桶蚝大只到有啲得人惊🙊,但对啲爱蚝人士黎讲可能越大只越肥美越好)海中虾(啲虾新唔新鲜真系一食就知,啲虾肉弹牙而个虾头一😗啲鲜甜味就涌晒出黎)
5️⃣ 其实唔好以为唔够饱,起初我都咁谂,但当你食晒啲海鲜时,你个肚容量就开始⋯无咩剩,不过,当然你唔够饱可以再点佢地嘅点心仔,糕点,迷你饭,丸或蔬菜。选择,同任食火锅黎比较,系少啲,但胜在好味,例如我拣咗虫草花清远鸡(啲虫草味真系渗晒落啲鸡到,而啲鸡又好滑嫩)或者手打梅菜猪肉丸(依个我同朋友仔都好钟意,哗,梅菜味唔会过重,一咬落去,啲梅菜肉汁真系bi晒出黎👍🏻)
6️⃣ 最后,终于,食个粥底啦😆 同我之前食过嘅粥底火锅唔太一样,可能系蒸气嘅关系,相对啲海鲜味就唔算好渗入啲粥底到,而且粥底只靠瑶柱淮山支撑住有啲单薄😂 唔介意的话可以好似🍎苹果干咁加啲啲酱油吊下味,啲鲜甜味即刻出晒黎👍🏻
依个价钱有人觉贵或者有人觉平,见人见智~我就觉得有咁嘅前菜,炖汤,海鲜,任食小菜/肉/丸/菜 同野饮黎讲,咁嘅新鲜度(即点即🔪),依个价钱~值!
2017-01-24