2017-03-04 197 浏览
生日周就系需要不停不停咁揾好野食~ 成日食韩国野~都系时候转下食日本野~ 今次就黎到TST一间专食日本活海鲜既地方~ 虽然佢系上楼~但系佢正正就系系apple store隔离~所以其实都唔算系难揾~一入到门口, 就见到好多新鲜既海鲜系到~ 个肚饿指数即刻上升左一半~一坐低睇佢menu.......佢既选择真系多到一个就算冇选择困难症既人都冇咩可能可以一时三刻简到食咩......lol所以今次就直接叫左个set~佢分别分左2set~ 最主要既分别就系平d个个系冇牛~ 贵d个个系可以食埋和牛~ 身为牛魔王既男人, 点都要加小小钱俾佢食埋个牛~大家要注意返~ 虽然依个系二人前, 但佢系写住每位$640, 千万唔好以为系$640 for 2个人~ 咁你就大错特错喇~ 真系睇在佢生日份上, 就同佢豪食一次啦~首先上既系沙律平时既沙律份量通常都好细, 就算多, 上面d料都一定得好小 (因为d料好贵....) 但佢菜同料既比例系 40料:60菜~ 食落去绝对唔系hea你~ 所以要真心一赞依个沙律~佢依到好好既系, 佢系见住你食完一样野, 佢先会慢慢上第二样, 唔会系你食到一半就上, 搞到你一次过将所
灸烧平目鱼边沙律
平时既沙律份量通常都好细, 就算多, 上面d料都一定得好小 (因为d料好贵....) 但佢菜同料既比例系 40料:60菜~ 食落去绝对唔系hea你~ 所以要真心一赞依个沙律~佢依到好好既系, 佢系见住你食完一样野, 佢先会慢慢上第二样, 唔会系你食到一半就上, 搞到你一次过将所有野食晒

食完沙律就到刺身
浜烧盛合 - 刺身5点
每样刺身只系得2旧,但可以见到佢主打唔系量,份量唔需要多,但质真系好重要~
TUNA
佢每旧刺身都好厚,同台好新鲜,食落唔会系梅口,佢个海胆一D都唔腥,非常鲜甜!!

食完冻既野,就开始佢既主菜~烧海鲜~
浜烧盛合
烧海鲜主要系以贝壳类为主,就咁睇,D海鲜既SIZE 一D都唔细,当朕再望真D既时候,佢2只鲍鱼仲识"旭"架!!

WAITER 会慢慢咁帮你续样续样烧,首先烧既系带子
浜烧盛合 - 活帆立贝
佢个带子连壳既SIZE差唔多同一只碟一样大,佢烧既时候加左小小海鲜汁,等佢唔会烧得太干,当佢烧到差唔多70%熟到就会剪开做一粒粒,等D汁再滚多一阵,大概90%熟就上碟~ 你食落唔会100% WELL DONE, 食落口鲜味都仲KEEP到,亦都唔洗再额外点其他野~
浜烧盛合 - 日本蚝
第二样系烧蚝,朕本身系唔食蚝的~但男人食完之后话一D都唔腥,虽然唔算系好好好好好好好肥仔既蚝,但烧完KEEP到个鲜甜都好好~
浜烧盛合 - 活刀贝
系烧蚝同时佢仲烧多一样野,叫做活刀贝,佢同平时个D花甲等有咩分别系,首先佢系系澳洲返~之后佢唔会因为烧完熟左而缩水,佢本身肉既SIZE系同佢个壳一样大~同时朕再问会唔会有边一PART系唔可以食,WAITER话成只都可以食的~

唔好睇佢好似好大只就会好UN,咬落去都可以一口就咬得开,同埋唔会有D好粉既感觉~
浜烧盛合 - 活刀贝汤
而依个具,系烧既时候会烧出好多水,个D水KEEP返系个壳到系可以当汤饮,可能因为系系咸水到拎上黎,鲜味有既,但咸水既咸味都几浓,朕本人觉得有D太咸
黑松露野菌锡纸烧
等佢紧其他野途中,佢就上埋个黑松露菇~UMUM。。。。都系平时食开个D菇啦~冇咩特别~
浜烧盛合 - 活鲍鱼
然后就到烧鲍鱼,终于鲍鱼一向都属于一D比较UN既海鲜,同埋有一定既厚度,所以斩剪开左几旧俾我地,同时佢控制熟个个程度控制得好好,剪开左,一口食落都唔会UN~都系一咬就咬得开~
浜烧盛合 - 活鲍鱼
之后就到个蟹膏蟹肉~ 先唔评论佢包括左D咩蟹类系里面,但第一口食落真系好重蟹味,一丝丝既蟹肉连埋蟹膏真系冇得输~

好得意既野系佢喝左一碟薯片俾你,你可以"不"一啖放系薯片上面食~ 就好似食CHEESE & HAM 要夹住饼干一齐食咁~正~
最后烧既就系龙虾
浜烧盛合 - 活波士顿龙虾
龙虾当烧到一半既时快见到佢落左小小牛油等佢冇咁干同埋香D~

佢既熟法同带子有小小似,上碟时大概只系得90%熟,就等佢慢慢用剩下既热力等佢自己熟~所以食落会比较爽口~平时朕不是太喜欢食龙虾系因为次次都冇咩肉食,同埋好难食到~ 而依到既龙虾真系啖啖肉,每啖肉都KEEP到好鲜同唔梅~

老实说,食左咁多款海鲜,仲要只只大大只都真系开始有D饱。。。 所以朕觉得依间餐厅既PLANNING几好~ 当你食完D咁"流"同干口既野,就系时候俾返D清D既野你~

跟住上既系清酒煮蚬~
清酒煮蚬
佢蚬既份量都几多,朕估计都有20只~
清酒煮蚬
同埋佢只只蚬都好肥美,唔会因为煮完而缩晒水~同埋只只蚬都仲系半痴住个壳~ 证明佢真系新鲜即时系咸水拎出黎煮~
清酒煮蚬汤
另外都需要赞一赞佢个清酒~ 当然酒精一早已经挥发晒,但仲有小小酒味,再望真小小,佢仲可埋新解柚子皮落去一齐煮,所以个汤饮落除左酒仲会有一D鲜甜味~ 朕都系第一次见日本餐厅咁有心~
日本佐贺A5和牛
等你清完你个口~就轮到个A5和牛~ 老实说加左$120要既A5 虽然唔系好知道同A3有咩分别~ 但见到佢得3旧仔。。。真系呆一呆。。。
佢将3旧再分左一半,正确黎讲系有6旧 LOL 讲返旧牛先~ 有样野几好系,佢成旧肉冇咩血红色,朕估计其实都带80-90% 熟,但个80-90%熟系成旧无讲内到外都系一样,咬落去真系好"淋",一D都冇因为80-90% 熟而破坏左~ 不过旧肉比平时个D脂肪多,肥左小小~朕就觉得就咁点小小盐就已经足够吊出小小牛味~

终于食晒D主菜喇~到最后就上左一个烧饭团~
烧饭团
问左WAITER,佢个饭团外面系查左一只叫做"木鱼汁",姐系平时食章鱼小丸子上面个D木鱼,加小小水同XXX (唔记得左系咩 LOL)磨成汁~先查上去一齐烧~ 烧出黎既口感系外脆内软~出面好似食既煲仔饭既饭焦咁~不错不错~
食左咁多野,终于食晒喇~到最后既甜品系柚子雪芭~
日本柚子雪芭
雪芭里面系一条条柚子皮~ 完全唔甜,可以帮你清返之前食左咁多海鲜既肥利~ 就为依一餐画上完美既句号。

总结:

虽然见到个价钱,真心有小小吓一吓~点都好最终都食左成$1900, 但都觉得系值得~

服务方面,WAITER好细心咁慢慢续个海鲜慢慢帮你烧,问佢所有野都有问必答~ 非常好~

食物方面,所有食材都非常新鲜,无论即时烧同煮出黎既野都好有水准同好用心~

环境方面,地方唔算大,分左室外同室内,但2-4个人系到慢慢食慢慢倾下计都非常好~

100分朕都会俾90分~个10分就扣左系个价钱到 (因为真系带D费 LOL)
2017-03-01
庆祝纪念