2020-01-03
天气一转凉就想打边炉, search 完决定近近地试下长沙湾熟食街市呢边试下,可能临近Xmas 超爆场多人,等左个钟终于入座选左蒸气火锅,原来加$20可以任饮青岛或者森堡beers. 如果爱饮beers 真系超抵刚黎太肚饿,先划左个香辣炒蟹刚炒好几够获气,份量唔少,蟹肉都颇多,肉厚身有蟹膏,好食段人头会先送上一盘海鲜,系靓d 料. 部分如果想encore 就另加钱鲍鱼新鲜到仲郁紧,同酒楼食到个d 细只又橡胶口感鲍鱼仔完全唔同. 真系厚肉要鲜仲有鲜带子,海虾虾肉结实有虾味,可以任食,仲有鸡肉,应该有用酒略腌过,加埋冬虫草感觉更滋补,而鸡肉蒸完口感滑又嫩,好食. 呢个唔驶加钱已经可以任食仲有龙虾同半条鱼,唔知系边品种但好滑,有鲜味刚蒸好鱼肉嫩白,好得叫左个白贝同沙白,都系可以任叫配beers 最岩黎左一大碟,几新鲜如果唔饮beers 都唔紧要,可以任饮汽水苹果汁呢度汽水仲要系枝装,平时出去食野买枝都要十几蚊啦枝装汽水真系唔同,有气好饮好多. 平时罐装开左得第一两啖够气,然后劲快走气变糖水,但枝装真系开完饮成枝都足气. 全晚,平时少饮汽水既我都忍唔住饮左好多打边炉唔少得当然仲有肥牛同牛柳粒当
刚黎太肚饿,先划左个香辣炒蟹
刚炒好几够获气,份量唔少,蟹肉都颇多,肉厚身有蟹膏,好食
仲有龙虾同半条鱼,唔知系边品种但好滑,有鲜味
刚蒸好鱼肉嫩白,好得
叫左个白贝同沙白,都系可以任叫配beers 最岩
黎左一大碟,几新鲜
如果唔饮beers 都唔紧要,可以任饮汽水苹果汁
呢度汽水仲要系枝装,平时出去食野买枝都要十几蚊啦
打边炉唔少得当然仲有肥牛同牛柳粒
当晚肥牛同牛粒都真系几肥,好处系食落更香味,入口更软腍,油脂嘛. 坏既,肥lor
打边炉就唔理,照食. 不过牛粒真系要睇住火喉,本来第一次食timing刚好,有牛肉香而juicy 肉质都算腍. 但fd 话蒸耐熟d 好,结果大半煮过龙就劲难咬
食完差唔多晚上1030,都仲系好多人,果个好野系多人欣赏. 呢个价钱有咁多海鲜仲有枝装汽水beers 任饮,性价比几高
下次揾日平日再食过,不过要避开公众假期前可能会少人d