2018-06-21
前几晚同朋友去打边炉, 见到呢间隐世嘅宝哥火锅味馆, 佢嘅入口系同地面酒铺嘅一齐嘅, 行入去再上楼成个感觉都同嘈杂嘅酒楼打边炉好唔同, 好有格调。上到去估唔到环境咁大咁舒适, 每个卡座都好寛敞, 装饰都好优雅啱晒同朋友慢慢坐倾计。佢有$188, $238嘅两款任食套餐拣。 分别在于个刺身拼盘会多啲款,同埋再包五款海鲜,美国特级封门牛柳同猪肉眼根。 虽然呢啲系冇得无限添加, 但好彩我哋拣咗贵啲𠮶个,因为啲海鲜真系极级新鲜,加得抵! 任食嘅食物就两个套餐都系包同一样嘅,可以起𠮶张食物纸上任拣任叫火锅配料。 我哋拣咗汤底(椰子鸡)之后,员工好快捷咁送上酱汁拼盘俾我自己哋调教。 跟餐嘅食物都好快送上枱,佢仲除咗帮我哋放只鸡落个汤底度,仲帮我哋落埋个猪肉眼根落去,因为要煮45分钟先食得 。个刺身拼盘都好快咁上咗枱,睇落超级吸引。 值得欣赏嘅地方系服务唔单止快佢哋仲好有礼貌,每道𩠌都会介绍番系乜黎。个和牛刺身净颜色已知新鲜,食落好嫩,好滑,每啖都感觉到佢的油份散出黎,比煮熟的和牛黎讲,少一份肉味,但多一份香软感;其他嘅刺身亦都系好鲜甜,无筋,好好味。 刺身每款每人一块,食完真系好想再食, 可惜呢啲
个和牛刺身净颜色已知新鲜,食落好嫩,好滑,每啖都感觉到佢的油份散出黎,比煮熟的和牛黎讲,少一份肉味,但多一份香软感;其他嘅刺身亦都系好鲜甜,无筋,好好味。 刺身每款每人一块,食完真系好想再食, 可惜呢啲系冇得再加嘅。
中途发生个笑话, 个员工上紧海鲜拼盘嘅时候,突然间跌咗件蟹落枱。 大家都睇到系唔关个员工事,只碟佢揸得好平稳, 只系啲海鲜太新鲜,啲蟹脚仲旭紧,撑跌咗自己另一边身落枱。😂 除左蟹之外,啲虾都系识旭同鲍鱼都识缩。
蟹,虾,鲍鱼咁新鲜,味道当然系好。蟹的size虽然细,但又甜仲有膏。拼盘上仲有蚝同埋脆鲩腩。估唔到都咁肥美鲜甜,个脆肉鲩好正,好脆,之后喺任食配料纸都见到都有,即刻encore!
员工仲自动波箱上咗招牌三宝丸,美国特级天然封门牛柳(原来系牛脊对下的部位)同埋冷面。仲问我地想饮咩,介绍我地有玉米茅根竹庶水(好清甜!),酸梅汤(朋友话好饮,够酸),合桃汁,青岛(大枝装,够冰冻!),喜力任饮。其实我唔觉意听到啲员工对话,话竹庶水得番几jar,要快啲煲。听得出佢地每次唔会煲太多,都煲得好密,所以我都饮左几杯。
冷面个汁比较少,唔太够捞,所以个味道几淡。封门牛肉,肉味浓,少油份。个三宝丸真系好好味,值得加招牌2个字系前面。每啖食落去系食得出用足料整,虾丸墨丸弹牙,好浓味。猪肉丸扎实,食得出无沟粉。
一路食椰子鸡只鸡时,系任食配料到再点多啲其他嘢食。鸡肉煮左咁多都唔老,肉质实净。
点左牛封,我系第二度食过系叫牛白肉,质感爽,有香浓的牛油味;但唔识欣赏呢样嘢嘅人,会觉得煮熟后系一片肥膏(其实质感都完全唔同!)。
仲点左美国肥牛,黑豚肉,东山山羊片,必试鱼旦,菜类,encore脆肉鲩……朋友唔好内脏,否则一定试下生肠头同杏汁白肺。
食完又一轮嘢,终于食得猪肉眼筋,食落味道同质感好特别,系猪味的牛筋!啖啖骨胶原摆入口,好爽!不过可能已经食饱左,觉得个猪肉眼筋有点太大旧,可能切细个size少少会无咁腻。
要赞一下个鱼旦都几唔错,好想食埋牛筋丸同贡丸,但真是好饱。
总括黎讲,我谂我食过咁多间打边炉,呢间的丸类真系最出色的!海鲜新鲜到自己走落枱,员工好有礼貌,环境优雅唔嘈,值得再回来。