2020-10-14
家人想食海鲜,我想食火锅,一于食海鲜火锅😂。观塘呢间发哥粥底火锅几隐世,门口系普通茶餐厅咁嘅样,望真啲先发现系朝早茶餐厅,夜晚打边炉,因此座位好多都系卡位,坐得好舒服。首先上枱嘅系炖汤,打边炉都有原盅炖汤饮,好滋补。汤非常足料、鲜味,正👍第二样系泰式青口。青口上枱热辣辣,配蒜蓉和泰式酱,甜甜地,青口鲜甜唔腥,好食😋食到第三样都未开始打边炉🤣!冰镇鲍鱼肉质紧实,但系一啲都唔韧,弹牙有惊喜。终于开始打边炉,米水汤底系冇味嘅,一开始要靠酱料帮忙,好彩海鲜够新鲜,鲍鱼非常活泼,仲喺只碟上面打交,新鲜到飞起!所有海鲜都洗得好干净,全晚冇食到一次有沙,而且新鲜就唔使夹硬渌好耐,保持到肉质有弹性。虾几新鲜,颜色鲜艳,咬落去仲有爽脆嘅感觉。特别推荐墨鱼滑和墨鱼丸,一定系自家制,既有海鲜嘅鲜甜味,又有一粒粒墨鱼口感,超正。配料都有质素,安格斯牛肉好浓肉味,鱼皮香脆,蔬菜新鲜。最后加粥底料煲粥,精华所在,为呢餐写下完美句号。
虾几新鲜,颜色鲜艳,咬落去仲有爽脆嘅感觉。
配料都有质素,安格斯牛肉好浓肉味,鱼皮香脆,蔬菜新鲜。
最后加粥底料煲粥,精华所在,为呢餐写下完美句号。