2023-12-06
临近节日,午餐拣咗一间位于尖沙咀嘅铁板烧,品尝一系列精致既料理,师傅用心讲解食材烹调方法,一路食一路系铁板烧bar枱位欣赏师傅嘅功架。前菜 - 粟米冻汤卖相精致,每一啖都食到粟米蓉,粟米既甜味在口中散发,配搭既莲芋爽脆,蕃茄浸过荔枝汁,酸酸甜甜。前菜 - 龙虾汁蒸蛋现场用铁板做,蒸蛋入口仍保持热度,口感顺滑,龙虾汁增添鲜甜香气,仲有紫苏花花冧作为装饰。季节烧鱼 - 甘鲷鱼立鳞烧鱼既外皮炸至香脆,配搭既酸菜鱼汁做法独特,用咗甘鲷鱼鱼头骨腩做鱼汤,再加入酸菜、花椒炒香,充满住麻香味,透过鱼肉水份变成水蒸气焗熟,鱼肉非常之嫩滑,有埋特制嘅锯齿银色匙羹,将鱼肉连汁一齐食。南非鲍鱼冇落调味料,味道来自海水味,鲍鱼质地弹牙,沾少少鲍鱼干酱食带来一种浓郁既风味。沙巴虎虾用左虎虾头既虾膏一齐炒,每一口咬落去都感受到虾肉既鲜美和弹性,加埋红椒汁食好惹味。鹅肝口感细腻,在口中轻轻溶化,配搭酸酸甜甜既苹果醋中和油腻感,伴碟仲有冰菠萝,清一清喉咙。美国牛肉 / 日本鹿儿岛黑豚肉我同朋友分别拣咗美国厚切牛肉同埋日本鹿儿岛黑豚肉,牛肉肉汁充盈,搭配 Wasabi一齐食,风味独特;日本鹿儿岛黑豚肉肉质细嫩,配搭梅酱
前菜 - 粟米冻汤
前菜 - 龙虾汁蒸蛋
季节烧鱼 - 甘鲷鱼立鳞烧
南非鲍鱼
沙巴虎虾
鹅肝
美国牛肉 / 日本鹿儿岛黑豚肉
我同朋友分别拣咗美国厚切牛肉同埋日本鹿儿岛黑豚肉,牛肉肉汁充盈,搭配 Wasabi一齐食,风味独特;日本鹿儿岛黑豚肉肉质细嫩,配搭梅酱同埋盐织昆布提升黑豚肉既鲜味。
虾头汤
用左虎虾虾头虾壳熬煮而成,饮落口充满着鲜味。
甜品 - 海盐雪糕/焦糖多士
海盐雪糕口感柔滑,有微妙既咸味;焦糖多士食落口香脆得来甜甜地,配埋海盐雪糕一齐食非常之夹。