2024-02-02 71 浏览
同男朋友又去aia玩😆,玩完佢话想打边炉,上网揾到湾仔有间起锅几吸引,所以就黎试下。佢地环境好有怀旧香港特色,好多打卡位,仲播住70-90年代粤语歌,劲好feel!本身想叫2人餐,但我地太夜黎所以售罄,唯有下次黎试。汤底今次叫左椰子花胶螺片鸡汤, 汤底系朝早已经开始熬制而成,所以会非常浓郁入味,打边炉前已饮左2大碗,饮完汤店员会帮手剪开鸡同花胶,花胶质地柔软而有嚼劲,螺片同鸡肉肉质鲜嫩,材料份量都好足。鸡汤带有微微椰香,好鲜甜。禁冻既天气饮岩哂。另外叫左潮汕牛肉拼盘,分别有吊龙,雪花同匙仁。雪花肉质香滑,油份感较重。而个人最爱吊龙,牛味浓郁, 但质感都好嫩滑,只带小许脂肪,食落唔会腻。而匙仁都好好食,呢个部位肉质最软腍, 但牛味无吊龙禁香。整体潮汕牛肉真系好香好好食, 唔怪得系近排大热!蔬菜紧系要叫我最爱既皇帝菜,呢道既菜全部organic , 由本地农场种植,所以食落好新鲜,特别爽甜。而呢道既饺子同丸都系每日人手即场制作, 所以馅料十足, 叫左九层塔虾丸同冬阴功墨鱼丸。 2款味道好特别, 弹牙得黎味道好香浓, 必点!

本身想叫2人餐,但我地太夜黎所以售罄,唯有下次黎试。

另外叫左潮汕牛肉拼盘,分别有吊龙,雪花同匙仁。
雪花肉质香滑,油份感较重。
而匙仁都好好食,呢个部位肉质最软腍, 但牛味无吊龙禁香。
整体潮汕牛肉真系好香好好食, 唔怪得系近排大热!

• 潮汕牛拼盘
  • 椰子花胶螺片鸡汤