2023-11-28
九龙城除咗泰国菜,其实仲有好多餐厅,上次经过九龙城广场时见到呢间火锅店,门口好大只牛头,叫牛精皇已经吸引左我目光,再上openrice睇有好多好评,所以今次黎开九龙城就决定食呢间。虽然呢间火锅店主打食牛,仲有个牛精锅,不过我比较钟意清啲既汤底,所以拣左豆腐鲜鱼汤锅。豆腐鲜鱼汤锅 $168本来以为系普通预先用鱼熬制出嚟既汤,原来系原条沙巴龙趸放上枱。等汤底滚起就可以原条放落去煮12-13分钟。煮完原条拎返出嚟就食得,鱼肉几结实多肉。豆腐好滑,食左劲多旧!二人海鲜盛盒 $298盛盒会有6款新鲜生猛既海鲜,由厨房安排,今日既海鲜有:鲍鱼、蛏子皇、海虾、贵妃蚌、元贝、大沙白呢度有鱼缸,所以啲海鲜拎上黎仲识郁!本地手切肥牛双拼 $328听到厨房入面既磨刀声,就知真系即叫即切。双拼有颈脊同肉眼边,色泽红润,肉眼油脂分布几平均,颈脊连筋,肉味几重。顶级手切安格斯雪花肥牛 $1383款牛之中最爱呢款雪花肥牛,入口肉质够软嫩,无咩筋,牛肉味重。手打四宝丸 $108有虾丸、墨丸、牛丸同鲮鱼丸,最好食系虾丸,非常弹牙!鲜虾云吞 $58半份有4粒,云吞好似乒乓波禁大粒,入面几多虾肉。脆鲩鱼片 $58鱼肉几爽口
豆腐鲜鱼汤锅 $168
二人海鲜盛盒 $298
呢度有鱼缸,所以啲海鲜拎上黎仲识郁!
本地手切肥牛双拼 $328
顶级手切安格斯雪花肥牛 $138
手打四宝丸 $108
有虾丸、墨丸、牛丸同鲮鱼丸,最好食系虾丸,非常弹牙!
鲜虾云吞 $58
半份有4粒,云吞好似乒乓波禁大粒,入面几多虾肉。
脆鲩鱼片 $58
鱼肉几爽口,但要小心啲骨碎。
花枝片 $58
花枝片几厚身,有咬口!
鲜腐竹 $20
半份都比想像中多。
乌梅汁 $58
打边炉饮乌梅汁好正!酸酸地好开胃!