2022-12-15
天气开始冻,朋友话新发现咗间好食火锅,去到我发现原来系改咗名叫方叔叔嘅渝味晓宇😂🪑环境企理干净,张枱够大,叫多几碟都唔怕无位摆,员工有礼貌,会介绍菜色。☎️平日夜晚都满座,建议预早订位。🥘鸳鸯麻辣锅辣汤叫咗普通辣,我呢啲唔太食辣嘅都觉得易入口,唔会俾辣椒抢晒食材嘅味道。🥚另一半叫咗皮蛋香茜锅,都几多皮蛋,茜味唔会太重,清清爽爽。🌱霞浦海带苗(半份)因为未试过所以试吓,系有少少海洋味道,但唔腥亦无沙的嫩海带,都几好食。🫘现炸豆皮(半份)我一向系响铃fans,呢个现炸豆皮我觉得仲好食过响铃!因为响铃太厚,好多餐厅炸唔脆,但呢块豆皮够薄,一定脆,一浸落汤就要拎起,咁就半软半脆好好味🤤🐮潮汕手打牛筋丸(半份)呢个十分推荐,劲爽弹!用筷子拮落去佢即刻逃走!好彩餐厅有送围裙,如果唔系我又有藉口买新衫😂🐂美国Prime牛小排(半份)有牛味,软硬适中,唔会太肥腻。🐟鲜龙趸片(半份)好厚肉😳完全唔腥,有鱼味。🐠鳗鱼(白鳝X半份)肥美软滑,无骨。🥬油麦菜(半份)正常,洗得干净。🌽炸芋头/甜玉米/鲜竹笙正常,新鲜,芋头几粉。🍨红糖冰粉打完热辣辣嘅边炉,食番一碗凉浸浸嘅冰粉都几爽!调味系淡淡嘅甜,仲有葡萄干、果
🪑环境
☎️平日夜晚都满座,建议预早订位。
🥘鸳鸯麻辣锅
🌱霞浦海带苗(半份)
🫘现炸豆皮(半份)
🐮潮汕手打牛筋丸(半份)
🐂美国Prime牛小排(半份)
有牛味,软硬适中,唔会太肥腻。
🐟鲜龙趸片(半份)
好厚肉😳完全唔腥,有鱼味。
🐠鳗鱼(白鳝X半份)
肥美软滑,无骨。
🥬油麦菜(半份)
正常,洗得干净。
🌽炸芋头/甜玉米/鲜竹笙
正常,新鲜,芋头几粉。
🍨红糖冰粉
打完热辣辣嘅边炉,食番一碗凉浸浸嘅冰粉都几爽!调味系淡淡嘅甜,仲有葡萄干、果仁增加香味+口感,好食。
🍬红糖糍粑
烟烟韧韧,淡淡甜味,暖暖地,几有特色。
总括而言,材料新鲜高质,环境宽敞舒适,系三五知己聚会好地方。
📍 方叔叔重庆老火锅 (如心广场) (荃湾)
荃湾杨屋道8号如心广场一期3楼305号舖