2019-01-17
铜锣湾登龙街多嘢食就好多人都知, 但咁多间餐厅究竟拣边间先好呢?个人就钟意啲唔使排队,环境要坐得舒,服食物又好嘅餐厅, 呢间系永光中心11楼嘅胜八就合晒我心水首先佢唔似其他餐厅限下你坐几耐, 或者俾人望住晒你食嘢,上到去,环境暗暗地,即系放松左餐厅出名食新鲜嘅刺身, 应店员嘅推介我哋今日试咗三款平时比较少食嘅刺身,最上左手边嘅系八爪鱼吸管,右边嘅就系八爪鱼触须, 下面嘅系鲭鱼同真鲷店员话先由淡味嘅开始食,先食八爪鱼吸管同触须, 连同特制嘅烧汁一齐食, 大嘅吸管比较爽口, 细嘅吸管比较鲜甜,两款都好新鲜!之后系食鲭鱼, 鲭鱼要加姜同葱一齐食,仲可以点少少豉油, 本身以为会好腥,但系加咗姜同葱真系去晒啲腥味,肉质非常柔软最后食真鲷,因为本身已经加咗啲海盐同埋黑松露油, 所以已经唔使再点豉油, 本身个人都唔系咁钟意食黑松露,但系呢一只黑松露油香得黎唔会觉得好抢, 而且都冇盖过刺身嘅鲜味 ,冇谂过黑松露可以同鱼一齐食非常新鲜食完刺身我哋仲食咗个海鲜鱼汤锅, 一见到真系超开心,鱼汤锅入面有蚝,有帆立贝,有蚬,有虾,样样都大大只非常足料, 而且鱼汤汤底非常鲜甜,净系饮汤都非常满足煮和牛尾, 一上枱
煮和牛尾, 一上枱已经好香除咗和牛尾已经炆到劲淋之外,萝卜亦都非常之入味!食到好饱都仲想食!
真!松叶蟹脚天妇罗, 真系第一次食咁薄皮嘅天妇罗, 而且系皮薄馅靓,薄得黎仍然令到食物好脆身好香口, 而且松叶蟹脚系真松叶蟹脚唔系蟹棒 炸得啱啱好,一啲都唔油腻
其实仲嗌咗两杯饮品
估佢唔到最后仲有送甜品,仲要系都几好食嘅绿茶雪糕
日本料理嘅餐厅好多,呢一间绝对会令我有非常满意嘅一餐