2016-09-12 314 浏览
最近身心都好疲倦,趁有时间就安排左三日的断食俾自己,我是有水断食,即是除了水之外全部野都唔会食或者饮。总结今次第二日就略累,结果返左屋企训左,醒左又继续咁啦~断食不难,复食才是断食的重点~星期六,这天是 Kawai 完成了三日的断食第一天,老师教导要先食流质的食物,让肠胃适应,一般我们都会饮姜汤,我见ifc 开左间冷压果汁店,就一心去买果汁作为我的第一餐。Genie Juicey中环港景街1号国际金融中心2楼2096B号舖冷压(cold-press)是的概念其实是从「生食主义」(raw foodism)在低温(摄氏四度到十度之间)以高压 (300–600MPa/43,500-87,000psi) 在水中把物质压碎的方法。在低温压碎可以有效抑制微生物的生长,同时也不损害物质的内含物,因此在坊间说可以保留蔬果的酵素以及微量元素等等。 三个冰箱中都有几十款选择,有点头痛,幸好我一早已经有想法,要找有姜成份的果汁,店员知道我刚完成了断食,都介绍了好几款给我~ 最后拣左两支果汁走,分别系Immunity Booster 及Vitamin Sea。仲送左两颗Raw Macaroon 俾我试食。两支

最后拣左两支果汁走,分别系Immunity BoosterVitamin Sea。仲送左两颗Raw Macaroon 俾我试食。
Immunity Booster 及Vitamin Sea
两支饮用有先后次序,橙色Immunity Booster要先饮,因为入面有姜,可以暖胃,除左姜之外,仲加左一些印度香料,味道会比较Chili,加左维他命C丰富嘅橙和柠檬,所以都唔算太难饮,饮完成身都暖的。店员话呢支可以医到初发白感冒,原因就如平常饮姜柠一样,把寒气迫走了。未落到楼下已饮完。

Immunity Booster
 另一支是Vitamin Sea, 店员话断食之后会流失好多维他命,所以建议我饮完第一支半小时后(等身体适应)呢一支成分有橙香蕉蓝莓菠菜奇亚籽及螺旋藻等等。质地有少少似Smoothie,杰身的,比我想像中轻草青味,都几容易接受。而且佢加咗好多甜嘅生果,都几唔错!
Vitamin Sea
2016-09-11