2017-11-17
不煮饭的晚上来到家附近的砵砵车仔面食碗面,好耐无食车仔面,又见元朗食谷赞过呢间砵砵,就试试吧。车仔面最少拣三款𩠌,价钱$8,$10,$14一款,明码实价,而且选择甚多,大大话话有三十款,汤底都有六款。第一次黎食好多野都想试,唔觉唔觉拣左五个𩠌,同行的母亲大人则拣了四款,哈哈,好丰富了冻奶茶(+$6)&热柠茶(+$4)跟面加饮品有优惠,自己要了热柠茶,个杯好大呀茶浓柠香好饮,但杯口太大冻得好快,下次都系食到咁上下先叫热饮。母亲大人要了冻奶茶,茶奶比例恰当,十分香滑,佢话系暂时喺元朗饮过最好饮的,哈哈,好夸张,不过试左几啖又真系几好饮。油菜($15)有生菜同菜心拣,要了菜心,几嫩几甜,少少蚝油调味刚好。粉肠+大肠+凤爪+猪红+河粉+云南酸辣汁($50)母亲的四𩠌河,卖相虽然麻麻,但个汤汁几正㖞,酸酸辣辣但又唔系重庆酸辣粉味,奇怪但好味,好茅盾添斋+大肠+猪红+鱼蛋+白榨饺+米粉+咖哩汁($52)我呢碗红红黄黄咁系咪靓啲呢红色系甜酸正斋,见系推介就试下佢,车仔面有斋点?哈哈,又几好味,本身酸酸地,再吸了咖哩汤汁辣辣地,正。猪红软滑唔散,大肠入味有咬口,鱼蛋要了咖哩鱼蛋来的,微辣弹牙,白榨饺个
冻奶茶(+$6)&热柠茶(+$4)
油菜($15)
有生菜同菜心拣,要了菜心,几嫩几甜,少少蚝油调味刚好。
粉肠+大肠+凤爪+猪红+河粉+云南酸辣汁($50)
斋+大肠+猪红+鱼蛋+白榨饺+米粉+咖哩汁($52)
我呢碗红红黄黄咁系咪靓啲呢红色系甜酸正斋,见系推介就试下佢,车仔面有斋点?哈哈,又几好味,本身酸酸地,再吸了咖哩汤汁辣辣地,正。猪红软滑唔散,大肠入味有咬口,鱼蛋要了咖哩鱼蛋来的,微辣弹牙,白榨饺个皮烟韧,都几好。米粉略散,碎碎的,可能卖到尾?要用匙羹食,好难夹。咖哩汁香口,唔太辣,我就刚刚好嘞,想食超辣咖哩会失望。
PS 碗粉好大碗,好多粉所以吸汤好快,食到一半已经无哂汤了。
PPS 是晚都几多人食,食材去得快啲野食好热㖞,食物味道亦很浓,无其他食评讲咁差吖。