2021-09-05 16 浏览
网上见到Baby Satay一口沙嗲有串烧外卖食,贪得意买咗四盒(12串一盒)返屋企玩下。其实都好方便,去佢西环自取店拎,好快就有得食lu。好似买满10盒仲可以免运费送上屋柜,可惜雪柜唔够大啦。尤其是而家疫情,出去食串烧都唔太放心;自己整又有另一番风味同趣味。今次买咗四包各12串的串烧,同埋个迷你电子炉,有埋酱汁好抵玩呀!就算返到屋企,煮食嘅方法都有好多种类,说明都非常清晰。无论用煎pan煎,用焗炉焗,或者用佢个电烤炉都好简单。四款之中最钟意烧鸡串。尤其系自己烧,可以烧到有啲微焦嘅效果。鸡肉好够滑嫩juicy,净系烧紧嘅时候,都听到卜嗞卜嗞嘅声音。烧猪都唔错,平均都系烧八分钟左右就食得。猪肉感觉扎实,但唔鞋口,同样keep到肉汁,食落有肉味。牛肉都okay架,但相对而言冇鸡同猪咁惹味,就系食牛肉啰。其实佢啲腌汁本身都好惹味。四款都是一样的,用嚟送饭或者就咁食都好香。可能我冇咁钟意食羊啦,相对比较逊色,同埋鞋身啲。骚味就唔系好重嘅。好钟意佢个沙嗲酱,有好多花生粗粒。质地相对稠,但系几香嘅。另一款应该系佢自家制酱汁。有花生原粒、菜脯碎、虾米干、红葱头等香料,净系咁讲已经知有几香啦。不过如果

好钟意佢个沙嗲酱,有好多花生粗粒。质地相对稠,但系几香嘅。

另一款应该系佢自家制酱汁。有花生原粒、菜脯碎、虾米干、红葱头等香料,净系咁讲已经知有几香啦。不过如果话配串烧嚟讲,都系沙爹酱夹啲。因为外卖买返屋企,所以有弹性。个酱我用咗嚟炒瓜呀,就超香超惹味啦😆😆

另外仲烚咗啲菜,买咗支凉茶,洗定啲生菜做生菜包。哗食落再fresh啲,直头想买啲啤酒呀!

所以整体感觉,觉得又好玩,又方便,又实用。烧烤𠮶时都唔会好大烟,喺厨房烧都方便,咁就可以继续买多几包来refill啦~
2021-08-02