2018-08-23
寻日同朋友系尖沙咀行街买野,行到肚饿想到附近餐厅食饭,当日特别想食点心,于是就揾到有一间在首都广场的点心专门店,呢间店位置方便,在马路对开一揾就揾到。一入去间餐厅就选咗近窗口位坐,半个大玻璃面向商场景, 呢间店新开, 座位舒适宽敞, 一点压迫感都冇我地先点咗开胃小食凉拌青瓜, 青瓜十分醒胃。再黎就系逸翠鲜虾饺, 虾饺十分可爱, 是青草绿的虾饺皮, 这款第一次见, 口感特别爽脆。之后就系流沙奶皇包, 奶皇包热辣辣一打开奶皇金黄色而且好重奶皇味, 好香好甜。然后就系北菇滑鸡饭, 这个滑鸡饭唔好讲笑$33系香港根本食唔到一个正常既饭, 这个盛到满满既饭再加上好新鲜既滑鸡, 我同朋友都差点食唔晒我特别叫咗个原盅淮山杞子元肉炖老鸡汤, 一盅$28而且材料好足, 火喉十足, 入口清甜, 真心推荐。最后我无选甜品, 叫了一杯维他奶红豆冰, 我被呢个名深深地吸引, 二话不说立即点这款, 原杯维他奶豆奶加红豆十分特别, 值得一试。
我地先点咗开胃小食凉拌青瓜, 青瓜十分醒胃。