2023-08-10
喺鲗鱼涌太古坊有间超好坐嘅靓靓食堂KIN FOOD HALLS,环境优雅阔落👍🏼极具空间感,料理方面集合咗几十间亚洲知名人气餐饮,仲有米芝莲必比登推介菜式呀💗KIN FOOD HALLS系全港首间旗舰食堂,入面超大!有成3百个座位😍仲有特大酒吧&开放式厨房,我就最钟意窗边大玻璃卡位,望住🌳树景+街景好chill ! 而点餐就用QR code/自助点餐机落单👍🏼好方便。🔶 Sri Trat Curry Bar - 烤红咖哩配烧猪肩肉饭 $ 98从2018至2023年今年都获得米芝莲必比登推介💗真系唔吃唔得啦🤤特别采用泰国「无激素丶无抗生素」猪肩肉烤制,入口滑嫩富油脂香,与仲搭配香甜多汁嘅烤菠萝,平衡腻感。我就觉得个红咖喱汁真系精粹!甜甜辣辣有层次。原来系由泰国Sri Trat 直送㗎。除咗用咗多种泰国香草和香料,仲加埋泰国象岛著名虾酱煮制,味道更加鲜香🥳🔶两姊妹- 招牌麻辣凉皮配鸡肉 $78同样入选咗米芝莲2023必比登推介呀🥳一直都想吃!今次终于喺依度吃咗,真系好唔错啵。采用农场走地鸡🫶🏻以人手逐条撕开煮熟,再雪一晚。而凉皮就用木薯粉和薯粉制作,都会预先浸泡过夜,好花功夫架。我就最钟意
🔶两姊妹- 招牌麻辣凉皮配鸡肉 $78
我就最钟意佢酸酸辣辣好有层次💗原来系用咗自家制辣油再搭配3款辣椒炒制,再加埋秘制辣椒醋、青瓜丝、芫荽和花生粉👍🏼味道麻辣酸香好惹味,加埋滑嫩鸡丝,一吃难忘呀!仲有好多爆脆炸豌豆,好有口感。
🔶浓缩咖啡汤力 $30
最钟意Espresso Tonic嘅清爽口感。依度嘅咖啡豆系有机靓嘢嚟㗎,香港独家🫶🏻入口特别醇香👉🏻采用越南单一产地和可持续种植嘅有机咖啡豆💗每粒都系由当地农场从树上亲手采摘,系香港只要喺KIN 先有得品尝到👍🏼
🔶梅酒高球
场内都有唔少酒精饮品选择🥰啱晒放工饮返杯松松。依款系经典日式酒嘅轻盈版,用梅酒去代替威士忌,入口味道酸爽清新,微甜冰凉,夏日啱晒!
🔶 Matchali - 纯素宇治金时新地$65
见到靓靓雪糕即刻心心眼😍不含动物成分💗素食朋友都啱㗎!用咗京都宇治茶道级嘅抹茶制作,加埋香甜软滑嘅红豆蓉&软糯QQ嘅白玉团子🍡入口有浓厚抹茶香,好香滑。
🔶 Sip Song - 芒果糯米饭 $58
饭后佳品点少得泰式芒果糯米饭,蒸糯米烟烟靱靭有口感👍🏼加埋香甜多汁嘅芒果&浓郁椰奶,上面仲有啲脆脆,入口甜而不腻。