餐厅: 湯加 (天晉匯)
资讯:

2021-08-21 647 浏览
今晚同朋友嚟到将军澳食晚饭,朋友介绍左间餐厅叫汤加。佢话之前食过几好食嘅,咁今次就跟佢嚟试一试啦!餐厅位于港铁将军澳站大约10分钟嘅路程,所以都系非常之方便嘅。佢系一间主打汤饭嘅餐厅,不过亦都有其他餐可以拣嘅,例如有常餐、小菜、特色粉面等等,价钱都非常实惠,我哋嚟到𠮶阵都要来排队等,可见餐听有好多嘅捧场客。我今次就叫咗一碗汤饭, $55包两种𩠌再加一种菜,佢仲可以比你更饭或者粉面,汤底亦都有唔同嘅选择俾你拣。我今次就叫咗猪软骨、深海鱼柳拼生菜,汤底就拣咗鱼汤跟一碗嘅三色饭。落咗单冇几耐侍应就送咗两杯水俾我哋,等我哋可以饮住水等,但其实我哋等咗冇耐厨房就出到碗汤饭俾我哋啦。咁佢嘅猪软骨系用一碗饭碗来装嘅,鱼柳就跟埋个鱼汤同埋生菜一齐上,我二话不说就试吓佢嘅汤底系点嘅啦,一是果然系与众不凡,饮得出佢真系用鱼熬出嚟嘅,佢仲有一啲姜丝做陪衬,所以饮洛口一方面有好浓郁嘅鱼味,一方面亦都有姜嘅辛辣味,非常之好饮!至于佢嘅配料亦都好好食,猪软骨非常之入味亦都煮到好淋好唔使点咬都已经可以食到落口,至于鱼柳就系一般嘅鳕鱼柳冇乜特别,三色饭佢系用咗白饭沟糙米沟红米煮成嘅,同埋佢应该系用蒸炉蒸出嚟嘅,所以饭

咁佢嘅猪软骨系用一碗饭碗来装嘅,鱼柳就跟埋个鱼汤同埋生菜一齐上,我二话不说就试吓佢嘅汤底系点嘅啦,一是果然系与众不凡,饮得出佢真系用鱼熬出嚟嘅,佢仲有一啲姜丝做陪衬,所以饮洛口一方面有好浓郁嘅鱼味,一方面亦都有姜嘅辛辣味,非常之好饮!至于佢嘅配料亦都好好食,猪软骨非常之入味亦都煮到好淋好唔使点咬都已经可以食到落口,至于鱼柳就系一般嘅鳕鱼柳冇乜特别,三色饭佢系用咗白饭沟糙米沟红米煮成嘅,同埋佢应该系用蒸炉蒸出嚟嘅,所以饭嘅质感系适中唔会太淋或者太硬。

食完晒所有配料,我饮埋成碗汤因为碗汤真系好好饮!餐厅其实都有白饭可以免费追加嘅,不过我今次饮晒碗汤个肚都好饱啦,所以就冇再添饭。下次嚟食我都想试吓佢其他嘅小菜,睇落都应该系好好食嘅!