2010-05-06
呢晚同食家都早收工,七点几就来到大围试呢间来来重庆鸡煲。串得起老板成日同我提话呢间野好食,咁岩上forum又有网友写食评话呢度食得过,一于来试下﹗大排档格局,坐街为主,我地食到尾见佢地摆满哂成条街咁济,好好生意﹗鸡煲当然是主角,另外呢度亦有个特色,就系个个食完鸡煲都用番个汁来打边炉﹗我地梗系唔会错过啦﹗不过先点左个鸡煲试下先﹗唔食鸡都有其他选择,佢都做埋小炒,价钱便宜,$40-$50蚊就有个𩠌﹗来大排档食饭又岂可无酒呢﹗呢晚是燕京姐姐做promote,$14蚊支抵饮,o拿o拿淋叫三支要个冰筒雪起佢﹗鸡煲即叫即做,师傅在食店一角露天炒到身水身汗,等十分钟左右就有得食﹗一来到先打开个盖,已可闻到浓浓既酒香扑鼻,好吸引﹗我八卦走出去睇下个师傅用0的咩来整,见到是大量既干辣椒、花椒油、洋葱、芫荽同埋一大羹既秘制酱汁。鸡肉都几多,半只鸡够两个人食,$98﹗有网友提到话小辣已经辣得紧要,我就一于二仔底死跟要个小辣﹗鸡肉相当入味,神来之笔来自佢个酱汁,辣中带甜好醒胃,那种辣的感觉不至于辣到你流泪,却在口腔形成一种齿𣍰留香的味道,余韵有阵甜香,过瘾﹗吃过一件便追著吃,香辣惹味,浓而不咸,确系好食﹗越食
我地梗系唔会错过啦﹗不过先点左个鸡煲试下先﹗
来大排档食饭又岂可无酒呢﹗
一来到先打开个盖,已可闻到浓浓既酒香扑鼻,好吸引﹗
鸡肉都几多,半只鸡够两个人食,$98﹗
有网友提到话小辣已经辣得紧要,我就一于二仔底死跟要个小辣﹗
吃过一件便追著吃,香辣惹味,浓而不咸,确系好食﹗
越食越辣,当然系咁队啤啦﹗
食哂0的鸡就叫师傅帮你加番0的猪骨汤,唔洗钱的,可以开始打边炉﹗
这是红薯粉,唔系度度有得食,吸汤能手,来呢度就系想试佢﹗
金菇当然又系吸汤之选﹗
金菇挂上汤汁后,辣度十足,惹味非比寻常﹗
红薯粉是厚身的,比起我以前在大陆食的更粗更阔﹗
吸汤后辣不特止,烟韧十足,一级有o赵口,由于都几大碟,两个人食完之后已经几饱,为防眼阔肚窄,都系慢慢叫为妙﹗
吃到薯粉我已经辣到成身汗,可感觉到口与鼻都充斥与那汤汁的辣香,食家大赞味道不错呢﹗
食埋个薯粉真系够皮,呢晚饮左四支大啤,埋单$180,好味抵食,下次一于相约埋大食团友再来试下个中辣先﹗